PREUZIMANJE PODRAVKE

Pogledajte dokument kojim se Polančec misli spasiti

24.01.2011 u 16:23

Bionic
Reading

Branitelji optuženih u aferi Spice ponudili su danas krunski dokaz koji potvrđuje da je Podravka bila na meti neprijateljskog preuzimanja. Radi se o dokumentu kojim je norveška tvrtka Rieber & Sun angažirala konzultantsku kuću CAIB s ciljem provođenja plana preuzimanja Podravke. Tportal je došao posjed dokumenta godinama pohranjenog u Zagrebačkoj banci

Dokument pod nazivom Pismo o preuzimanju obveza sadrži odredbe prema kojima R&S angažira konzultantsku kuću CAIB da u njihovo ime pripremi strategiju preuzimanja Podravke.

U uvodu dokumenta datiranog na 28. prosinca 2004. navodi se da je R&S zainteresiran za preuzimanje udjela u Podravki s ciljem preuzimanja većinskog udjela u kompaniji. U prvom koraku R&S bi stekao 19,99 posto dionica na tržištu i mimo njega, a nakon toga bi R&S samostalno ili združeno s drugim stranama (konzorcij) kroz daljnju kupnju ili dokapitalizaciju došao u posjed većinskog udjela.

U nastavku se definiraju detalji i međusobne obveze između CAIB-a i R&S-a u realizaciji zacrtanog cilja.

Postojanje ovog dokumenta potvrđuje da je norveška tvrtka imala namjeru preuzimanja Podravke, ali to još uvijek ne znači da se radilo o neprijateljskom preuzimanju. Tim više što je Absjorn Reinkind, čelni čovjek norveške tvrtke, u više navrata priznao da je ta firma od 2005. kupovala Podravkine dionice. Međutim, pritom je uvijek naglašavao da nikad nisu imali namjeru neprijateljskog preuzimanja te da su prestali s kupovinom dionica čim su saznali da Uprava Podravke kupuje dionice svoje tvrtke.

Novi dokaz mogao bi braniteljima protagonista afere Spice poslužiti kao olakotna okolnost, međutim teško da će dokument sam po sebi srušiti optužnicu.

Podsjetimo, glavni krimen koji se protagonistima afere Spice stavlja na teret je da su kupovali dionice za vlastiti račun, a ne za račun Podravke. Pritom su koristili Podravkin novac, a ne svoj.

Osim toga, Podravkini menadžeri nikad nisu obavijestili javnost da kompaniji prijeti opasnost od neprijateljskog preuzimanja te da planiraju poduzeti akciju za obranu kompanije. Također, sve aktivnosti vezane uz kupnju Podravkinih dionica osumnjičenici su proveli mimo znanja Nadzornog odbora i dijela Uprave.

Konačno, rezultat cjelokupne operacije je pretrpljeni gubitak od preko 300 milijuna kuna na teret Podravke i još neutvrđene obveze prema OTP banci, koja trenutno posjeduje sporni paket dionica.