RANG LISTA FINE

Poduzetnici Karlovačke županije najuspješniji

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.08.2011 14:32
  • Objavljeno 04.08.2011 u 14:32
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Uspješnost hrvatskih poduzetnika po županijama, mjerena sa šest izabranih financijskih pokazatelja, vrlo je različita, pri čemu poduzetnici Karlovačke županije za 2010. godinu imaju sve najbolje pokazatelje po čak pet mjerila, među kojima i najveću neto dobit po zaposlenom od 20.382 kune, pokazuju podaci Financijske agencije

Za mjerenje uspješnosti poslovanja poduzetnika na području županija izabrano je šest pokazatelja - produktivnost mjerena ukupnim prihodom po zaposlenom, produktivnost mjerena ukupnom neto dobiti (ukupna dobit razdoblja minus ukupni gubici razdoblja) po zaposlenom, pokazatelji ukupne ekonomičnosti (ukupni prihodi prema ukupnim rashodima) te pokazatelji rentabilnosti (dobit razdoblja minus ukupni gubici razdoblja) u odnosu prema ukupnoj imovini, prometu (ukupnom prihodu) i prema vlastitom kapitalu.

Uspješnost poduzetnika po županijama mjerena izabranim financijskim pokazateljima bila je u 2010. godini vrlo različita, ali lošija nego 2009. godine, navode iz Fine.

Prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenom neto dobiti (dobit minus gubici) po zaposlenom u 2010. godini, 14 županija bilježi neto gubitke, a sedam županija neto dobit po zaposlenom

Tako su najslabije rezultate imali u Sisačko-moslavačkoj županiji (neto gubitak od 44.812 kuna po zaposlenom), a najbolje u Karlovačkoj županiji (neto dobit od 20.382 kuna po zaposlenom).

Prema pokazatelju produktivnosti rada, mjerenim ukupnim prihodima po zaposlenom, najslabije rezultate imali su u Ličko-senjskoj županiji, svega 363 tisuće kuna, a najbolje Grad Zagreb, 926 tisuća po zaposlenom u 2010. godini.

Prema pokazatelju ukupne ekonomičnosti poslovanja, prihodi su bili veći od rashoda u devet županija, a u 12 županija nije se uspješno poslovalo jer su rashodi nadmašili prihode.

Najbolju ekonomičnost imali su poduzetnici u Karlovačkoj županiji koji su na 100 kuna rashoda ostvarili 106,00 kuna prihoda. Najlošije su pak poslovali poduzetnici Sisačko-moslavačke županije koji su na uloženih 100 kuna ostvarili svega 93,18 kuna prihoda, navode iz Fine.

Prema pokazatelju rentabilnosti prometa u sedam županija je pozitivan prinos, od 0,1 posto u Vukovarsko-srijemskoj županiji, do 4,4 posto u Karlovačkoj županiji.

Istodobno je u 14 županija negativan prinos, od -0,1 posto u Krapinsko-zagorskoj i Varaždinskoj županiji, do -9,2 posto u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Po pokazatelju rentabilnosti ukupne imovine u 10 županija bilježi se pozitivan prinos, od 0,1 posto u Krapinsko-zagorskoj i Varaždinskoj županiji, do 3,3 posto u Karlovačkoj. Istodobno je u 11 županija negativan prinos, od -0,1 posto u Krapinsko-zagorskoj do -7,9 posto u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Po podacima Fine, po pokazatelju rentabilnosti vlastitog kapitala sedam županija ima pozitivan prinos, od 0,1 posto u Vukovarsko-srijemskoj, do 7,3 posto u Karlovačkoj županiji, a u 14 negativan prinos, od -0,3 posto u Krapinsko-zagorskoj i Varaždinskoj županiji, do - 30,9 posto u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Prema profitnoj marži (4,4 posto), rentabilnosti ukupne imovine (3,3 posto) i rentabilnosti vlastitog kapitala (7,3 posto) ponovo je najuspješnija bila Karlovačka županija.

Najlošije pokazatelje, odnosno gubitke, imala je Sisačko-moslavačka županija, i to profitnu maržu od -9,2 posto, rentabilnost ukupne imovine od -7,9 posto% i rentabilnost vlastitog kapitala od -30,9 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi