CIJENA SPASA

Podravku će svaka dionica s Malte koštati 900 kuna

08.02.2010 u 15:34

Bionic
Reading

Kredit OTP banke od 34 milijuna eura, koji Podravka treba vratiti u rujnu ove godine, značajno će povećati potencijalne gubitke nastale kriminalnim radnjama bivše uprave. Ako kompanija ne uspije utjerati dug od sudionika afere spice, mogle bi se ostvariti najcrnje prognoze, prema kojima će šteta iznositi više od pola milijarde kuna

Prema dosadašnjim saznanjima, Podravka je 2009. pretrpjela gubitak od 267,6 milijuna kuna koji je nastao spornim transakcijama kojima su se zatvarali krediti (SMS, Fima Grupa), kamate i minusi proizašli iz menadžerskih malverzacija.

Zajedno s kreditom OTP banke, ukupan trošak koji pada na leđa koprivničke tvrtke penje se na 515 milijuna kuna, pod uvjetom da iz ormara ne izađe još poneki 'kostur'. To znači da će Podravka u konačnici za svaku prisilno 'otkupljenu' vlastitu dionicu platiti približno 900 kuna ili gotovo tri puta više od trenutne tržišne cijene (337 kuna).

Međutim, još uvijek je neizvjesno hoće li Podravka nakon podmirenja obveze po kreditu OTP banke automatizmom dobiti svoje dionice koje su u vlasništvu Fime Ami ili će do njih morati doći sudskim putem. U slučaju sudskog spora dionice bi bile zamrznute do okončanja postupka protiv menadžera Podravke i vlasnika Fime optuženih za mutne poslove.

Budući da 10,6 posto Podravkinih dionica pohranjenih kod Fime Ami trenutno vrijedi oko 200 milijuna kuna, njihovim preuzimanjem Podravka bi pokrila samo manji dio pretrpljenih gubitaka.

Prema riječima Ljube Jurčića, predsjednika nadzornog odbora, dio štete kompanija će pokušati namiriti i zapljenom imovine SMS-a i Fime, kao i odštetnim zahtjevima prema optuženim sudionicima afere.

Međutim, kako je SMS u međuvremenu otišao u stečaj, a Fima grupa se raspala na tri dijela, pri čemu pravni sljednici odbacuju bilo kakvu povezanost sa spornim transakcijama, jasno je da borba za utjerivanje duga neće biti ni brza ni laka.

Još je neizvjesnija naplata od menadžera upletenih u aferu, uzimajući u obzir visinu štete i činjenicu da su neki od njih preventivno svu svoju imovinu darovali članovima obitelji.