SAVJET VLADI

Podizanje PDV treba čuvati kao zlatni metak - za kraj

porez PDV 23 posto

porez PDV 23 posto

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ranko Suvar

'Povećanje PDV-a, u uvjetima kada je znatno smanjenje doprinosa za zdravstvo sve manje izgledno, smatram promašajem. Ono će vjerojatno dovesti do rasta cijena i/ili povećanja opterećenja poduzetnika', ističe Velimir Šonje, direktor savjetničke tvrtke Arhivanalitika, u svom blogu za portal banka.hr

Upozorava kako će uvođenje većeg broja stopa za veći broj različitih proizvoda zakomplicirati i poskupiti poreznu administraciju, otvoriti prostor za evaziju i netransparentnom poduzetničkom lobiranju radi ubacivanja u što niži porezni razred.

Skupim i nepotrebnim Šonje smatra i uvođenje novih poreznih oblika kada je riječ o oporezivanju imovine i kapitala.

'Robin-hood-ovski argument o tome da će narod prihvatiti rezove ako vide da bogati plaćaju više smatram demagogijom i promašajem, sve dok se ne želi zadirati u mirovine i plaće državnih službenika', piše Šonje za banku.hr, dodajući da ako izostanu bolni rezovi onda se predložena porezna reforma 'razotkriva kao novo populističko iživljavanje nad najproduktivnijim dijelom populacije'.

Savjetuje vladi da se prije svega usredotoči na kontrolu rashoda i izradu vjerodostojnom planu strukturnih reformi kako bi uvjerila agencije da nam ne ruše kreditni rejting, a da podizanje PDV-a čuva kao zlatni metak za kraj, kada potroši svu drugu municiju.

Šonje u svom blogu analizira i reakcije političara Damira Kajina te poduzetnika Emila Tedeschija i investitora Nenada Bakića na najavu porezne reforme.

Stavove Tedeschija i Bakića, koji podržavaju izmjene poreznog sustava, smatra neprirodnim i neautentičnim, dok mu je Kajin simpatičniji.

CIJELI BLOG MOŽETE PROČITATI OVDJE

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi