statistika pokazala

Podbacio udarni turistički mjesec: Turista više, noćenja manje

09.10.2023 u 13:38

Bionic
Reading

U komercijalnom smještaju u kolovozu 2023. turistima je bilo dostupno 422 tisuće soba, apartmana i kamp mjesta, sa 1,1 milijun stalnih kreveta ili 2,1 posto više nego u istom mjesecu 2022., dok je noćenja u tom smještaju kolovozu bilo 2,3 posto manje ili 27 milijuna, podaci su DZS-a.

Iako s manje noćenja, u kolovozu 2023. u komercijalne smještajne objekte došlo je 11,3 posto više turista nego u kolovozu 2022., odnosno njih 4,4 milijuna, od kojih su većina ili 4 milijuna bili strani turisti.

Time je dolazaka stranaca u te objekte bilo 1,3 posto više nego u lanjskom kolovozu, ali su ostvarili 2,6 posto manje noćenja ili 25 milijuna.

Domaćih turista u komercijalnom smještaju bilo je 373 tisuće ili 2 posto više nego u lanjskom kolovozu, a porast od 1,2 posto ostvarili su i sa 2 milijuna noćenja.

Na razini prvih osam mjeseci turistički promet u komercijalnim smještajnim objektima je bio pozitivan i s domaćim i stranim turistima, a ukupno ih je u te objekte došlo 15,3 milijuna ili 8,2 posto više nego u osam mjeseci prošle godine.

Ostvarenih 76 milijuna noćenja porast je od 2 posto, u čemu su s najviše noćenja uobičajeno 'sudjelovali' strani turisti ili s 69,5 milijuna, što je i za 2 posto više nego u prvih osam mjeseci prošle godine. Stranih turista u te objekte u osam mjeseci je došlo 13,4 milijuna ili 8,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Domaćih 1,8 milijuna turističkih dolazaka u te objekte u prvih osam mjeseci ove godine porast je od 6,1 posto, a ostvarili su i 3,5 posto više noćenja ili 6,4 milijuna.

Porasti samo iz Austrije i Mađarske

Oko dolazaka stranih turista u komercijalni smještaj u kolovozu ove godine, iz DZS-a (Državnog zavoda za statistiku) ističu da je to treći mjesec za redom u kojem se bilježi pad noćenja turista iz Njemačke, koji čine većinu od ukupnih i noćenja stranaca.

Tako je bilo i u ovom kolovozu kada su Nijemci ostvarili 7 milijuna noćenja, što je 28,1 posto od ukupno ostvarenih noćenja stranaca, ali i 12,4 posto manje nego u kolovozu 2022.

Po broju noćenja u kolovozu u komercijalnim objektima iza Nijemaca su tržišta sa znatno manjim udjelom u ukupnim noćenjima stranaca, ispod 10 posto - Poljska, Austrija, Slovenija, Italija, Češka, Nizozemska i Mađarska.

Većina ih je pritom u kolovozu ove godine ostvarila manje noćenja u odnosu na kolovoz 2022., osim turista iz Austrije, čijih je noćenja bilo nešto malo više, za 0,4 posto, te iz Mađarske, čijih je noćenja bilo čak 20,4 posto više.

  • +22
Turisti u Nacionalnom parku Krka Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Objekti za kraći odmor, kampovi i hoteli s manje noćenja

Među komercijalnim objektima, i u kolovozu 2023. se nastavio dugogodišnji trend da je najviše noćenja ostvareno u objektima skupine odmarališta i slični objekti za kraći odmor, gdje je bilo 15,2 milijuna ili 56,6 posto od ukupnih noćenja.

No, u odnosu na lanjski kolovoz to je manje noćenja za 2,1 posto.

Slijede kampovi i prostori za kampiranje sa 6,6 milijuna noćenja, što je također manje nego u lanjskom kolovozu, za 3,5 posto.

Nakon kampova po broju noćenja u kolovozu, 5,1 milijun, slijede hoteli i sličan smještaj, koji su time također u minusu u odnosu na isti lanjski mjesec, od 1,2 posto.