deja vu

Po prvi put nakon recesijske 2010. u Hrvatskoj pada potražnja za radnicima

04.12.2019 u 11:41

Bionic
Reading

Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks je u studenom pao za 7,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, a pad je još izraženiji na godišnjoj razini, jer je vrijednost OVI indeksa pala za 12,8 posto, što je najveće smanjenje indeksa u posljednjih osam godina, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ)

"Prema desezoniranim podacima, OVI indeks je u studenom zabilježio pad od 7,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je najveće smanjenje na mjesečnoj razini u posljednjih godinu dana. Pad je još izraženiji na godišnjoj razini jer vrijednost OVI indeksa iznosi minus 12,8 posto u odnosu na studeni prošle godine, što je najveće smanjenje indeksa u posljednjih osam godina", navodi se u objavi na internet stranicama EIZ-a.

OVI indeks je u prvom tromjesečju ove godine rastao u odnosu na kraj 2018. godine, ali je u drugom i trećem tromjesečju zabilježen pad u odnosu na prethodno tromjesečje, a analitičari Instituta procjenjuju da je "sudeći prema podacima za listopad i studeni, pad izvjestan i u posljednjem tromjesečju ove godine".

"Ne preokrene li se trend u prosincu, 2019. godina će biti zabilježena kao godina pada potražnje za radom, prva nakon recesijske 2010. godine. S obzirom na to da je, unatoč osjetnom rastu BDP-a u ovoj godini, potražnja za radom u silaznoj putanji, čini se da je tržište rada dosegnulo određeno zasićenje, barem kada su u pitanju konvencionalni načini oglašavanja", ocjenjuju analitičari EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Po podacima iz objave o OVI indeksu u studenom, najveće je smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini zabilježeno u zanimanjima liječnik/stomatolog, informatičar, prodavač, profesor i radnik u proizvodnji, dok je najveće povećanje opaženo u sektorima financija, hotelijerstva i ugostiteljstva.

U odnosu na studeni 2018. godine, značajnije se smanjio udio oglasa u kojima se tražila srednja i visoka stručna sprema, dok se istovremeno povećao udio oglasa koji nude ugovor na neodređeno, s 42,7 na 45,9 posto.

Što se geografske raspodjele poslova tiče, broj oglasa zabilježio je smanjenje u svim regijama. Iako je pad na godišnjoj razini bio najmanji u središnjoj Hrvatskoj, s obzirom na to da na nju otpada 65 posto svih oglasa, ta je regija u studenom imala najveći negativan doprinos ukupnom padu od čak minus 4,6 postotnih bodova, navodi se u objavi EIZ-a.