plinarski forum

Konačno dobra vijest: Plin će iduće ogrjevne sezone biti znatno jeftiniji

21.03.2024 u 11:18

Bionic
Reading

Cijene plina predstojeće sezone mogle bi biti niže od ovosezonskih, rečeno je u četvrtak na Plinarskom forumu 2024, koji je organizirao časopis Energetika marketing, a skup su ometali ekološki aktivisti

Nekolicina aktivista, kao i prije par dana na skupu Poslovnog dnevnika, okupirala je pozornicu čitajući svoje proglase i konstantno fućkajući, pa je konferencija odgođena na više od sat vremena. Na kraju se u dvorani okupilo i dosta pripadnika policije.

  • +3
Prosvjednici na Plinarskom forumu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Što se tiče tematskog tijeka skupa, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić je rekao da bi cijene plina u novoj sezoni trebale biti najmanje jednake kao i u prošloj, a možda i niže. Razlog vidi u stabilizaciji cijena na tržištu, izgradnji novih LNG terminala i novim dobavnim pravcima. Istaknuo je i da nema više velike ovisnosti o plinu iz Rusije.

Smatra da će plin igrati veliku ulogu u tranziciji, jer je još uvijek jedno od najzelenijih fosilnih goriva. Naglasio je, naime, da ugljen prilikom sagorijevanja ima dvostruko veće emisije CO2 od plina.

"Trebali bismo što prije fosilna goriva koja se još uvijek koriste, izuzev plina, što prije izbaciti, dok ne nađemo nekakva nova rješenja. Vjetar i sunce jako brzo uzimaju tržišni udio, no to su još uvijek jako mali udjeli da bi garantirali sigurnu opskrbu energijom", rekao je Pudić.

Direktor E.ON-a Hrvatska Dean Gnjidić očekuje natječaj za javnu uslugu opskrbe plinom koji bi trebao izaći ovih dana. Raduje ga što 1. travnja ove godine izlazi zabrana podnošenja zahtjeva za izvanrednu reviziju tarifa za distributere plina, a što im je, kaže, stvaralo dosta problema u poslovanju zadnje dvije godine.

Naveo je da je E.ON zadnje dvije godine suočen sa velikim povećanjem troškova poslovanja koje nije mogao odraziti u cijenama distribucije, budući da su te cijene regulirane.

Upitan kakve cijene plina ove godine možemo očekivati u maloprodaji, savjetnik Uprave PPD-a Zvonimir Šibalić kazao je da je situacija trenutno vrlo dobra, budući da je tržište preplavljeno plinom, što je utjecalo na sniženje cijena.

Po njemu, budućnost plinskog tržišta ovisit će isključivo o geopolitici. Rekao je da je pred nama ljeto kada će ostati iste cijene plina, za razliku od proteklih sezona kada su te cijene bile na rekordnim razinama.

"Mogu reći da smo u dosta dobroj situaciji", rekao je Šibalić, dodavši kako je odluka HERA-e da se regulira cijena za kućanstva, te da će se zbog toga računati interne cijene, a što je po njemu dosta dobar potez budući da je to povoljno i za tržište i za krajnje kupce.

Budućnost globalnog plinskog tržišta, smatra, ovisi i o američkim i o europskim izborima, a to je, naglasio je, nešto što će određivati cijene plina od zime do sljedeće sezone.

Najavio je da će se i ove godine puniti plinsko skladište Okoli, dodavši, međutim, da sada ne očekuje dolazak pojedinih "tradera", koji su, kako je rekao, iskorištavali to skladište za svoje ekstra profite.