procjena dzs-a

Plenković vjeruje da će inflacija i dalje usporavati

29.09.2023 u 21:16

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u petak je izjavio kako su najnoviji podaci o usporavanju inflacije na mjesečnoj razini vrlo dobra i pozitivna vijest te vjeruje da će se da će se inflacija i dalje smanjivati ovim tempom odnosno usporavati i da ćemo kroz nekoliko mjeseci doći u okvire koji postoje na razini Europske unije (EU).

Državni zavod za statistiku danas je objavio da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u rujnu u odnosu na isti lanjski mjesec u prosjeku više za 6,6 posto, što je znatno usporavanje u odnosu na kolovoz kada je godišnja stopa inflacija iznosila 7,8 posto. Na mjesečnoj razini, u rujnu u odnosu na kolovoz, potrošačke su cijene porasle za 0,4 posto, objavio je DZS u prvoj procjeni.

"Mi smo zadovoljni što je došlo do usporavanja inflacije na mjesečnoj razini, u odnosu na 7,8 posto u kolovozu, prva procjena DZS-a je vrlo dobra, 6,6 posto", izjavio je Plenković odgovarajući na pitanja novinara na Malti.

"Vrlo brza i jasna refleksija i mjera Vlade koje smo poduzeli. Dakle, novi paket potpore onima kojima je najpotrebnija, a isto tako i plod razgovora, kao i mjera koje smo donijeli na administrativnoj razini, ograničavanja cijena određenih proizvoda, ali i očito jasnu politiku niza aktera na hrvatskom tržištu, osobito prehrambenih lanaca da ipak dođe do određenog smanjenja cijena", rekao je.

Dodaje kako je i u sektoru usluga došlo do smanjenja cijena.

"To je trend kojeg smo najavili, za kojeg smo bili uvjereni da će se dogoditi", rekao je premijer. 

To je pokazalo i opravdanost paketa mjera vlade i mjera ograničenja cijena, kazao je Plenković, koji je podsjetio i na razgovore koji su se u Vladi vodili sa ključnim ljudima najvećih trgovačkih lanaca, najvećih banaka, predstavnicima sindikata, poslodavaca, komora.

"Očito je taj razgovor urodio plodom", smatra premijer. 

Vjeruje da će se inflacija i dalje smanjivati ovim tempom odnosno usporavati te da ćemo kroz nekoliko mjeseci doći u okvire koji postoje na razini Europske unije (EU).

Napomenuo je i kako one zemlje srednje i istočne Europe koje jesu u EU, a nisu u euro zoni, imaju puno veću inflaciju nego Hrvatska. 

S druge strane, kako je istaknuo, hrvatski BDP kontinuirano raste, a usporedba omjera zaposlenosti i nezaposlenosti danas i prije deset godina pokazuje da je danas 16 zaposlenih na jednog nezaposlenog, a prije deset godina bila su četiri zaposlena na jednog nezaposlenog.

"To govori o tome da je gospodarski smjer naše politike itekako ispravan i dobar", rekao je Plenković, ponavljajući kako je današnja procjena DZS-a vrlo dobra i pozitivna vijest.