DRŽAVNO JAMSTVO

Plenković u Uljaniku 1856: Vlada će poduprijeti revitalizaciju proizvodnje

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 16.04.2021 16:09
  • Objavljeno 16.04.2021 u 16:09
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u petak se prilikom boravka u Puli sastao s predstavnicima Uljanik brodogradnje 1856, poručivši da će Vlada i dalje poduprijeti revitalizaciju proizvodnje i brodogradnje u Puli

"Obavili smo danas sadržajni i konstruktivni razgovor. Kao što je poznato, Vlada je dala jamstvo od 32,5 milijuna kuna za kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj, koji će omogućiti ponovno pokretanje proizvodnje u Uljaniku", kazao je premijer Plenković.

Vlada je, naime, početkom rujna lani dala državna jamstva u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) ili drugih banaka u zemlji za kredit za pokretanje proizvodnje u Uljanik Brodogradnji 1856 d.o.o. do iznosa od 32,5 milijuna kuna, uvećanog za troškove i kamatu.

Plenković je rekao i da trenutno brodogradilište ima 100-tinjak zaposlenika, ocijenivši da je to "primjeren broj potrebama posla koji su do sada čelnici Uljanik Brodogradnje 1856 uspjeli organizirati i na taj način omogućiti funkcioniranje kompanije".

"Ono što je dobro, izvijestili su nas o aktivnostima s drugim mogućim partnerima kako bi se priskrbili poslovi primjereni za ovu fazu revitalizacije proizvodnje u Uljaniku, s obzirom i na broj zaposlenika i na sve ostale okolnosti koji bi bili upravo onakvog karaktera, opsega i sadržaja, pa i same tehničke zahtjevnosti, koji bi omogućili funkcioniranje kompanije i postupno ponovnu izgradnju reputacije Uljanika kao jednog od naših, povijesno gledajući, najvažnijih i najznačajnijih brodogradilišta", poručio je Plenković.

Kazao je i da Vlada s povjerenjem u novu Upravu nastavlja pratiti sve aktivnosti i želi da oni postupno dođu u situaciju da rade na tržišnim osnovama slično kao što je Vlada učinila za 3.maj u Rijeci.

"Tim putem, prije svega temeljenom na povjerenju, idemo i u revitalizaciju proizvodnje u Puli", poručio je predsjednik Vlade.

Direktor Uljanik Brodogradnje 1856 Samir Hadžić izrazio je zadovoljstvo i iskazao zahvalnost premijeru na potpori, imajući u vidu prošlost Uljanika. "Današnja potpora Uljaniku i Upravi od iznimne je važnosti. Vlada po dogovoru ide u korak, oprezno ali sigurno naprijed što se tiče brodogradnje i na taj način pokazuje svoju spremnost revitalizaciji brodogradnje po svim svojim odlukama", naglasio je Hadžić.

Trenutno je u toj kompaniji zaposleno stotinjak ljudi, koji rade na poslovima popravaka brodova i platformi koje su privezane.

"Od iznimne je važnosti što smo uspjeli realizirati kredit, ispunili smo sve uvjete i od sljedećeg tjedna na raspolaganju su nam ta sredstva, pa će samim time doći i do povećanja zaposlenosti. Do sada nismo živjeli na ničiji račun, pregovaramo o komercijalnim poslovima, a nakon ovog kredita vjerujem da ćemo nastaviti biti brodogradilište i imati bolju budućnost nego što je to bila prošlost", ocijenio je Hadžić.

Izrazio je uvjerenje da će sada moći ugovarati veće nove poslove ili prikladne brodogradilištu veličine Uljanika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!