pregovori još traju

Plenković: Proizvodnja u BAT-u mora se zadržati

17.12.2020 u 17:39

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je kazao da se proizvodnja u BAT-ovoj tvornici cigareta u Kanfanaru mora zadržati i postaviti politika trošarina koja će biti prihvatljivo rješenje za sve aktere u tom biznisu.

"Moramo naći rješenje. Naš je čvrsti stav da se nastavi proizvodnja u Kanfanaru, da zadržimo radna mjesta i da pronađemo rješenje koje će biti prihvatljivo svim akterima", istaknuo je premijer Plenković novinarima nakon svečanosti otvaranja radova na izgradnji druge cijevi tunela Učka.

Dodao je da je Vladi u interesu da investicije ostanu, kao i proizvodnja te radna mjesta.

"Nije Vlada ta koja je prodavala tvornicu BAT-u, netko drugi je to radio, postojali su mehanizmi. Sad su druge okolnosti, no kao i po mnogim temama i ovdje ćemo naći rješenje koje će biti na zadovoljstvo svih", izjavio je premijer Plenković.

Po njegovim riječima, pregovori između Vlade i predstavnika BAT-a idu u dobrom smjeru te će, kao što je još u srpnju najavio u društvu saborskog zastupnika HDZ-a Antona Klimana, učiniti sve da BAT nastavi proizvodnju u Istri.

BAT je preuzeo Tvornicu duhana Rovinj od Adris grupe u rujnu 2015. godine. Prema kupoprodajnom ugovoru, BAT je, uz TDR, preuzeo i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu te udio u Tisku. Transakcija je iznosila 505 milijuna eura a ugovorom se BAT obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od preuzimanja.

Ranije ove godine mediji su pisali da BAT razmatra odlazak iz Hrvatske zbog pogoršanih uvjeta poslovanja.

Plenković je na Učki  govorio i o mjerama vezanima za koronavirus, ponovivši da ih se ne smije popuštati te da će biti donesene i nove mjere, koje će biti objavljene sutra.