investicijski rejting

Plenković: Povjerenje kreditnih agencija pokazuje da je Hrvatska i dalje na dobrom putu

07.05.2022 u 11:57

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u subotu da povjerenje međunarodnih agencija za dodjelu kreditnog rejtinga pokazuje kako je Hrvatska nakon snažnog gospodarskog oporavka u 2021. i dalje na dobrom putu

Plenković je to poručio nakon što je kreditna agencije Fitch potvrdila investicijski kreditni rejting Hrvatske razine BBB s pozitivnim izgledima za rast, što je, kažu u Vladi, poruka gospodarske stabilnosti Hrvatske u okolnostima suočavanja s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, inflatornih pritisaka i drugih izazova. Za vrijeme aktualne Vlade preokrenut je trend, te je u siječnju 2018. agencija Fitch vratila Hrvatskoj kreditni rejting na BB+, te potom u lipnju 2019. na BBB-. U ocjeni agencije Fitch, od 13. studenog 2021., investicijski rejting je podignut za još jednu stepenicu više, na BBB, i to s pozitivnim izgledima za rast, priopćeno je iz Vlade.

,,Povjerenje međunarodnih agencija za dodjelu kreditnog rejtinga pokazuje da je Hrvatska nakon snažnog gospodarskog oporavka u 2021. i dalje na dobrom putu. Provedbom strukturnih reformi kao i daljnjim korištenjem europskih sredstava, nastavljamo poticati gospodarski rast", naglasio je Plenković. Usto, dodao je, kao i u svim krizama s kojima smo se suočili, Vlada snažno stoji iza građana i paketom mjerama nastoji pomoći u ublažavanju rasta cijena energenata i inflatornih pritisaka.

"Članstvo u europodručju iduće godine donijet će brojne koristi hrvatskim građanima i gospodarstvu, a ujedno će Hrvatskoj pomoći da bude otpornija na krize'', ocijenio je.

Kako stoji u priopćenju iz Vlade, pozitivni izgledi budućeg kretanja rejtinga temelje se i na uvjerenju da će Hrvatska biti u poziciji da 1. siječnja 2023. preuzme euro kao valutu, s obzirom na to da ispunjava kriterije i reformske mjere u okviru ERM II mehanizma. Fitch drži vrlo izglednim pozitivan ishod procjene ispunjenja kriterija za članstvo Hrvatske u europodručju u ovoj godini.

Fitch stopu rasta BDP-a u 2022. procjenjuje na 3,3 posto, što je više od prognoze Ministarstva financija od tri posto, te očekuje ubrzavanje rasta BDP-a na 3,7 posto u 2023., na što bi utjecao i rast investicija uslijed korištenja EU sredstava, stoji u priopćenju.