plenković u sl.brodu

'Fitch kaže da je korupcija manji problem u Hrvatskoj nego što to tvrde mediji'

17.04.2023 u 15:23

Bionic
Reading

Zaustavljen je rast inflacije, a potvrda rejtinga koji je u petak dala Agencija Fitch daje dobar dubinski pregled situacije u Hrvatskoj, poručio je u ponedjeljak na svečanoj sjednici Skupštine Brodsko-posavske županije predsjednik vlade Andrej Plenković

Agencija Fitch potvrdila je u petak rejting Hrvatske 'BBB+' i stabilne izglede, procijenivši da bi hrvatsko gospodarstvo trebalo sačuvati otpornost na vanjske šokove zahvaljujući poboljšanim fiskalnim i vanjskim pozicijama i uspješnom usvajanju eura.

"Potvrda investicijskog rejtinga koji nam je dala agencija Fitch je dobra snimka stanja i kako nas vide oni koji nas važu 'apotekarskom vagom'. Poslali su nam nekoliko poruka - da imamo dugu tradiciju političke stabilnosti i kvalitetnog funkcioniranja institucija. Između ostalog kažu da je korupcija manji problem nego bi se to dalo zaključiti iz novinskih izvješća", istaknuo je premijer Plenković u Slavonskom Brodu na svečanoj sjednici u povodu Dana Brodsko-posavske županije.

"Vidi se da imamo tih problema i da ih rješavamo", istaknuo je premijer.

Rejting agencija Fitch je zabilježila da se Hrvatska drži strateškog smjera, članstvom u eurozoni, europskom stabilizacijskom mehanizmu i smanjenju javnog duga, dodao je.

"Prošle godine imali smo 78 posto javnog duga u BDP-u, sad smo već na 68,4 posto. Spriječili smo rast inflacije, ona je sada u smjeru krivulje prema dolje i spušta se prema 6,5 posto. I ova Agencija, kao i sva akreditirana izvješća sada govore da će ekonomski rast biti veći nego je predvidjela hrvatska Vlada", rekao je Plenković dodajući da je Vlada RH predvidjela rast gospodarstva od 0,7 posto.

Premijer Plenković ističe da ove rezultate treba promatrati u kontekstu globalnog usporavanja gospodarstva.

Ulaganja u poljoprivredu, zdravstvo i obrazovanje

Govoreći o suradnji Vlade i Brodsko-posavske županije Plenković je posebno naglasio državna ulaganja u prometnu infrastrukturu, kroz projekte izgradnje Luke Brod i dvaju novih mostova na rijeci Savi.

Predsjednik Vlade posebno je naglasio i ulaganja u poljoprivredu, zdravstvo i obrazovanje.

  • +32
Andrej Plenković na obilježavanju Dana Požeško-slavonske županije Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Sve je to moguće zbog čvrste povezanosti Hrvatske s Europskom unijom. Nova ekonomska perspektiva daje i dodatne mogućnosti za ulaganje, poručio je Plenković. Ovo je idealan trenutak, naglasio je, za hvatanje koraka s drugim zemljama Europske unije koje su postale članice prije Hrvatske.

U svom govoru Plenković je čelništvu Brodsko-posavske županije čestitao i na političkoj stabilnosti, ali i na izostanku afera.

Marušić: Važnost Vladine potpore i korištenja EU sredstava za razvoj  županije

Važnost Vladine potpore i korištenja sredstava iz fondova Europske unije za razvoj Brodsko-posavske županije istaknuo je i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Među važnim elementima suradnje s Vladom, kaže župan Marušić, je i jačanje izvornih prihoda županije koji omogućavaju jaču potporu gospodarstvu, obrazovanju, mladima. A ovaj trend trebao bi jačati i u idućem razdoblju, dodao je.

Marušić je također istaknuo ulaganja u Sveučilište u Slavonskom Brodu koje mora kroz čvršće povezivanje s gospodarstvom postati pokretač razvoja.

Od rata do punopravnog članstva u EU, bilo je ovo 30 nevjerojatno dinamičnih godina za Brodsko-posavsku županiju, ocijenio je župan Marušić.

Poručio je da su pred Brodsko-posavskom županijom nove prilike za napredovanje kroz poticanje izvoza, privlačenje stranih investicija te povezivanje poljoprivrede i turizma.