STARTUP dr.hr

Lutate bolnicama ili čekate na pregled mjesecima? Sada do doktora u Hrvatskoj možete i online, doznali smo koliko vas košta stručno mišljenje

11.05.2022 u 20:24

Bionic
Reading

U ožujku ove godine pokrenut je startup projekt Dr.hr, online platforma putem koje je moguće rezervirati videosavjetovanje s liječnikom ili zdravstvenim stručnjakom, a koja trenutno okuplja više od 60 liječnika iz 20-ak zdravstvenih područja. Idejna začetnica Mihaela Grubišić Šeba ispričala nam je koji joj je bio motiv za pokretanje takve platforme i kako ona funkcionira

'Mislim da se premalo pažnje posvećuje prevenciji i želja mi je da platforma Dr.hr pomogne ljudima koji lutaju po zdravstvenom sustavu ili nisu sigurni bi li uopće trebali ići doktoru. Tu su i oni koji se teško kreću, nemaju vremena, problem im je izaći s radnog mjesta, uzeti slobodan dan ili putovati u drugo mjesto. Ukratko, željela bih da platformu koriste svi oni koji imaju pitanja vezana uz svoje zdravlje ili zdravlje bliskih osoba, a do odgovora im nije jednostavno doći klasičnim putem iz bilo kojeg razloga', ističe idejna začetnica platforme Grubišić Šeba.

Magistrirala je i doktorirala na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a nakon iskustva u bankarstvu i Ekonomskom institutu u Zagrebu već pet godina radi kao neovisna konzultantica s fokusom na financijsko i strateško savjetovanje. U svom portfelju ima 70-ak domaćih i međunarodnih projekata u raznim sektorima, a na platformi Dr.hr radila je dvije godine.

Ideja se rodila na početku pandemije koronavirusa, kada ju je neko vrijeme mučila nesanica.

'Jednu noć, gledajući u strop, poželjela sam razgovarati s nekim tko je stručan jer me bilo strah onoga što sve mogu saznati i kakav sve dodatni simptom mogu otkriti pretraživanjem interneta. Pomislila sam koliko još ima ljudi koji su u nedoumici, koji žele dobiti odgovore na razna pitanja o svom zdravlju, a nemaju koga pitati ako ne poznaju određenog doktora ili nisu te sreće da ih se odmah uputi na pravo mjesto. Ujutro sam sva umorna krenula crtati kako bi portal koji povezuje liječnike i korisnike zdravstvenih usluga trebao izgledati. Željela sam učiniti nešto za ljude koji su, kao i ja, trebali savjet liječnika', pojašnjava Grubišić Šeba.

Platforma uključuje i psihologe i logopede

Projekt je razvijala u suradnji s nekoliko liječnika kako bi bio jednostavan za korištenje i onima koji traže savjet i liječnicima. Prvi liječnici pridružili su se platformi po preporuci, a kasnije su se i sami počeli javljati. Portal je otvoren liječnicima koji rade kao fizičke osobe ili preko pravne osobe te onima u mirovini, kao i stručnjacima iz drugih zdravstvenih područja, poput psihologije i logopedije.

S obzirom na to da je platforma puštena u rad tek prije dva mjeseca, trenutno su u fazi predstavljanja usluge potencijalnim korisnicima. Registrirano je više od 100 korisnika, a očekuju da će se taj broj značajno povećati u budućnosti.

Sada je na portalu aktivno 60-ak liječnika iz više od 20 zdravstvenih područja, a njihov broj kontinuirano se povećava pa je velik interes iznenadio i samu Grubišić Šebu, stoga nam je pojasnila kako platforma funkcionira.

'Platforma je vrlo jednostavna jer smo željeli da bude prilagođena i starijim osobama ili osobama koje nisu vješte u korištenju interneta. Prvi korak je registracija, za što su potrebne maksimalno dvije minute. Sljedeći korak je odabir zdravstvenog područja i liječnika/zdravstvenog stručnjaka s obzirom na njegovu raspoloživost, iskustvo i cijenu. Nakon odabira stručnjaka pokreće se modul za sigurno online plaćanje i korisnik dobiva potvrdu o ugovorenom savjetovanju mailom i telefonom te račun za plaćenu uslugu. Na korisniku je samo da priloži dokumentaciju za liječnika, spoji se u dogovoreno vrijeme na videosavjetovanje i pita ono što želi. To može učiniti za sebe ili za sebi blisku osobu. Nakon savjetovanja korisnik dobiva pisanu preporuku što dalje činiti', pojašnjava nam Grubišić Šeba.

Cijene određuje svaki liječnik/zdravstveni stručnjak za sebe, ovisno o godinama i vrsti iskustva te reputaciji. Na portalu su korisnicima dostupni bolnički liječnici, specijalisti, doktori znanosti s različitim brojem godina radnog iskustva u zemlji i inozemstvu. Cijene usluga su u pravilu usporedive s onima na tržištu, a kreću se od 150 kuna naviše za uvid u priloženu dokumentaciju korisnika, online savjetovanje i pisano stručno mišljenje.

Želi pojednostaviti prijavu

'Ispočetka sam mislila da je to projekt od dva, tri mjeseca. Imala sam gotovu ideju koju mi je suprug pomogao razraditi sukladno tehničkim specifikacijama za programere. A onda je krenulo. Ne trebate samo programere, već i dizajnere, pravnika, stručnjaka za sigurnost, voditelja projekta koji će stalno testirati funkcionalnost platforme – zapravo cijelo vrijeme biti i u cipelama doktora i u cipelama korisnika te razmišljati o tome kako ta usluga može i mora biti što jednostavnija. Uz to, trebate stručnjake za sadržaj portala te stručnjake za digitalni marketing. Ono što se ne može mjeriti su pozitivna energija i entuzijazam – toga je najviše uloženo', kaže naša sugovornica.

Planovi daljnjeg razvoja platforme ovise o interesu korisnika i liječnika/zdravstvenih stručnjaka. Za korisnike će idućih dana omogućiti jednostavniju prijavu na platformi, uz mogućnost fleksibilnijeg ugovaranja online savjetovanja.

'Optimistična sam i imam puno ideja, ali jedna po jedna. Najprije bih voljela da više korisnika i liječnika/zdravstvenih stručnjaka sazna za portal, a potom isproba uslugu online zdravstvenog savjetovanja, odnosno rad preko portala', zaključuje Grubišić Šeba.