epidemiološke mjere

Planirali ste na putovanje ili odmor za Uskrs? Provjerili smo kakva su pravila trenutno na snazi diljem Europe

25.03.2021 u 18:02

Bionic
Reading

Na vratima nam je Uskrs i školski proljetni praznici. Može se očekivati kako će usprkos pandemiji koronavirusa znatan broj ljudi krenuti na putovanje izvan granica Lijepe Naše. Provjerili smo kakva su epidemiološka pravila za ulazak u pojedine europske zemlje

Treći val korone natjerao je većinu država na pooštrenje epidemioloških mjera. U Italiji će, primjerice, tijekom uskršnjih blagdana (3., 4. i 5. travnja) na cijelom teritoriju, osim u bijelim zonama, biti na snazi mjere crvene zone.

Na službenoj stranici koronavirus.hr, ali i na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP), redovito se ažurira popis epidemioloških mjera kojih se naši građani moraju pridržavati prilikom prelaska granica zemalja u koje najčešće putuju. Na mrežnim stranicama Reopen Europa imate pak trenutna koronapravila za sve zemlje Europske unije.

Preporuka Ministarstva vanjskih poslova je da se izbjegavaju putovanja koja nisu nužna.

Austrija

Od 10. veljače stupile su na snagu postrožene odredbe za ulazak u Austriju. Uz obvezu karantene, koja se može prekinuti negativnim testom peti dan nakon ulaska u Austriju, za ulazak u tu državu potreban je PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata. Ako se prilikom ulaska ne može predočiti test, potrebno se testirati u Austriji u roku od 24 sata. Negativan test ni u ovom slučaju ne oslobađa od obveze karantene u trajanju od 10 dana, a koja se može prekinuti novim negativnim testom peti dan od dana ulaska (dan ulaska vrijedi kao nulti dan). I dalje je ulazak u Austriju u pravilu moguć samo uz prethodnu online registraciju ili ukoliko registracija elektroničkim putem nije moguća, putem obrasca (na njemačkom, na engleskom) koji je potrebno imati sa sobom prilikom ulaska u zemlju.

U svim slučajevima, umjesto negativnog PCR ili antigenskog testa, može se koristiti liječnička potvrda na njemačkom ili engleskom jeziku o negativnom nalazu testa.

Nove odredbe donesene su i za prekogranične putnike koji iz poslovnih, obiteljskih te razloga studija/školovanja redovno prelaze granicu. Prekogranični radnici (Pendler) i ostali redovni prekogranični putnici dužni su također prilikom ulaska predočiti liječničku potvrdu ili test ne stariji od sedam dana te se ubuduće moraju registrirati putem online obrazaca. Registracija je nužna prilikom svakog novog testiranja. Više informacija dostupno je na poveznici.

Putovanje u pokrajinu Tirol ograničeno je samo na nužna putovanja. Od 12. veljače morate uz sebe imati negativan test na COVID-19 (ne stariji od 48 sati) pri napuštanju Tirola. Primjenjuju se izuzeća za djecu mlađu od 10 godina, tranzitna putovanja i putovanja do istočnog Tirola, Jungholza i doline Rißtal. Više informacija dostupno je na poveznici.

Belgija

  • +4
Bruxelles Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zabranjena su sva putovanja koja nisu ključna u Belgiju i iz nje. Putnici moraju ispuniti, potpisati i nositi izjavu s ključnim razlogom putovanja (više informacija i obrazac možete pronaći ovdje).

Ograničenja za osobe koje dolaze ili se vraćaju u Belgiju iz države članice EU-a ili zemlje pridružene Schengenu ovise o tome vraćaju li se iz crvene, narančaste ili zelene zone (u skladu s nacionalnom definicijom područja rizika).

Putnici koji dolaze iz crvenog područja (od 12 godina), koji nemaju boravište u Belgiji, moraju prije ulaska dostaviti negativan PCR test. To je ispitivanje obvezno i za putnike koji se preko Belgije povezuju s odredištem u šengenskom prostoru (uključujući Švicarsku, Norvešku i Island). Ispitivanje se mora provesti u manje od 72 sata prije polaska za Belgiju. Svi putnici iz područja crvene zone također se moraju podvrgnuti drugom ispitivanju sedmog dana obvezne karantene.

Svaka osoba koja dolazi (ili se vraća) u Belgiju najmanje 48 sata nakon boravka od najmanje 48 sata u crvenoj zoni mora se smjestiti u karantenu. Ona traje 10 dana, ali se može prekinuti negativnim PCR testom koji se provodi sedmog dana.

Bugarska

Državljani država članica EU-a i zemalja pridruženih Schengenu, kao i članovi njihovih obitelji, mogu ući u Bugarsku. Od 29. siječnja 2021. za putnike s pravom ulaska u Bugarsku obavezan je negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Bugarski građani i osobe s trajnim ili dugotrajnim boravištem u Bugarskoj i članovi njihovih obitelji koji ne predstave negativne rezultate PCR testa moraju biti u karanteni u trajanju od 10 dana. Karantena se može opozvati nakon predočenja isprave u kojoj je vidljiv negativan rezultat PCR testa provedenog unutar 24 sati od unosa.

Češka

  • +17
Covid u Češkoj Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Od 5. siječnja 2021. svi državljani EU-a i osobe s dozvolom za privremeni ili stalni boravak u EU, a koje ulaze u Češku, uključujući one u tranzitu i osobe koje borave u Češkoj manje od 24 sata, dužni su prethodno najaviti ulazak putem online obrasca.

Za ulazak je potreban negativan nalaz PCR testa na COVID-19, a može se o vlastitom trošku obaviti u Češkoj maksimalno pet dana nakon ulaska, ukoliko nije obavljen u državi EU-a (od trenutka uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz ne smije proći više od 72 sata). Ujedno je svima koji dolaze u Češku strogo ograničeno kretanje do trenutka dostave negativnog nalaza PCR testa, odnosno maksimalno tijekom 10 dana od dolaska (sukladno tome što će nastati ranije).

Danska

Od 7. veljače 2020. svi su putnici obvezni pri ulasku u državu pokazati negativan test na COVID-19 ne stariji od 24 sata te dokumentaciju kojom se dokazuje opravdanost razloga ulaska u državu, a odmah po ulasku u Dansku ponovno obaviti testiranje na COVID-19 te potom, bez odgode, boraviti u 10-dnevnoj samoizolaciji. Trajanje samoizolacije može se skratiti ako putnik, nakon PCR testiranja obavljenog najranije četvrti dan od ulaska u Dansku, dobije negativan nalaz.

Trenutačno nije specificirana vrsta testa na COVID-19 koji je potrebno obaviti prije ulaska u Dansku te se priznaju PCR i antigenski testovi. Ako u Dansku putujete zrakoplovom s jednim ili više presjedanja, potrebno je pokazati negativan test na COVID-19, napravljen najviše 24 sata prije ukrcaja u prvi zrakoplov.

Bosna i Hercegovina

Državljani Republike Hrvatske mogu ući u Bosnu i Hercegovinu s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom.

Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom) za ulazak u Bosnu i Hercegovine ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz Hrvatske, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

Crna Gora

Crna Gora - koronavirus Izvor: EPA / Autor: BORIS PEJOVIC

Državljani Republike Hrvatske mogu ući u Crnu Goru s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom. Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom) za ulazak u Crnu Goru ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2. Preko graničnih prijelaza Vuča na putnom pravcu Rožaje – Tutin i Metaljka na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče moguć je izlazak putnika iz Crne Gore od 7 do 19 sati. Svi ostali granični prijelazi su otvoreni. Trenutno je na snazi zabrana napuštanja objekta stanovanja od 21 do 5 sati, zabranjen je međugradski promet, a obvezno je nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom prostoru na cijelom teritoriju Crne Gore, uključujući djecu stariju od pet godina. Više informacija pročitajte na poveznici.

Grčka

  • +7
Koronavirus, Grčka Izvor: EPA / Autor: YANNIS KOLESIDIS

Grčka se nalazi u lockdownu. Svi putnici koji ulaze u nju dužni su najmanje 24 sati prije dolaska ispuniti obrazac PLF (Passenger Locator Form), a bez ispunjenog obrasca ulazak nije moguć; imati negativni rezultat molekularnog testa (PCR) na COVID-19 te ići u obveznu samoizolaciju u trajanju od sedam dana nakon ulaska u Grčku (za osobe koje ulaze do 5. travnja 2021. godine).

Svi putnici podložni su nasumičnom testiranju na COVID-19.

Francuska

  • +6
Koronavirus, Francuska Izvor: Profimedia / Autor: Elko Hirsch/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Preporuka je putovati samo u slučajevima nužde. Za putnike starije od 11 godina koji dolaze (zračnim, morskim ili kopnenim putem) na teritorij Francuske Republike iz Republike Hrvatske na snazi je obaveza predočavanja negativnog PCR nalaza ne starijeg od 72 sata. Za sve putnike koji dolaze iz EU-a na snazi je i obaveza ispunjavanja tzv. izjave koja se nalazi na web stranici (na francuskom i engleskom jeziku), a kojom se izjavljuje da osoba nema simptome Covida-19 te da u posljednjih 14 dana koja su prethodila putovanju nije bila u kontaktu s osobom pozitivnom na COVID-19. Maske se moraju nositi u svim vozilima javnog prijevoza. Više informacija potražite na poveznici.

Irska

Svi putnici koji dolaze u Irsku moraju imati negativan PCR test na COVID-19, a testiranje mora biti obavljeno najviše 72 sata prije dolaska u Irsku. Od putnika se može zatražiti da pred ulazak u zrakoplov ili trajekt pokažu svoj negativni PCR test, a također će ga morati predočiti imigracijskim službenicima po dolasku u Irsku.

Putnici koji dođu u irsku zračnu ili morsku luku bez dokaza o negativnom PCR testu mogu biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu do 2500 eura i/ili kaznom zatvora do šest mjeseci, a također će biti upućeni u obveznu 14-dnevnu samoizolaciju u hotel određen od irskih nadležnih službi (o vlastitom trošku).

Italija

Vladinom uredbom produljeno je na cijelom nacionalnom teritoriju Italije izvanredno krizno stanje do 30. travnja 2021. Nadalje, produljena je zabrana kretanja između talijanskih regija i provincija do 27. ožujka 2021. Iz zabrane su izuzete osobe koje se kreću iz dokazivih zdravstvenih razloga, poslovnih ili neodgodivih potreba te će uvijek biti dozvoljeno vraćanje u mjesto prebivališta/boravka.

Hrvatski državljani i sve osobe koje dolaze u Italiju moraju predočiti negativan PCR test ili antigenski test ne stariji od 48 sati. Iznimke od gornjih pravila odnose se na kretanja opravdana neodgodivim poslom, neodgodivim zdravstvenim potrebama ili vraćanjem u mjesto prebivališta odnosno boravišta, tranzitom do 72 sata i neophodnim ulaskom do 120 sati. Iznimke se odnose na profesionalne prijevoznike, putničko osoblje, osobe protokola reguliranih zdravstvenom sigurnošću, sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima, prekogranične radnike, diplomatsko osoblje, vojno osoblje i policiju u obavljanju službene dužnosti, učenike i studente u povratku u Italiju.

Na snazi je obveza nošenja maske na otvorenom te zabrana kretanja na cijelom nacionalnom teritoriju od 22 sata do 5 sati ujutro. Obaveza nošenja zaštitne maske odnosi se na otvorene i zatvorene prostore, uz neke iznimke. Skijaške piste, bazeni, kina i kazališta ostaju zatvoreni.

Tijekom uskršnjih blagdana (3., 4. i 5. travnja) na cijelom teritoriju, osim u bijelim zonama, bit će na snazi mjere crvene zone. Više informacija dostupno je na poveznici.

I dalje je obavezno ispuniti obrazac koji se sastoji od izjave da osoba nije zaražena koronavirusom, podataka o putovanju i kontakta. Prije polaska na putovanje preporučuje se provjeriti sve dodatne odredbe odredišnih regija izravnim kontaktiranjem ili putem službenih stranica regija.

Mađarska

I dalje je na snazi uredba vlade Mađarske od 1. rujna 2020. o zabrani ulaska svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani, pa tako i državljani RH koji imaju reguliran boravak u Mađarskoj, pri povratku iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 10 dana. Ona se može ukinuti u slučaju dva negativna testa SARS-COV-2 PCR, izvršena u Mađarskoj o osobnom trošku, u roku od pet dana s razmakom od najmanje 48 sati.

Zabrana ulaska u Mađarsku ne odnosi se na osobe koje pri prijelazu granice pruže vjerodostojan dokaz da su bile zaražene koronavirusom u periodu od šest mjeseci prije ulaska.

Strani državljani, pa tako i državljani RH, mogu ući u Mađarsku bez ograničenja ako je riječ o putovanju radi obavljanja poslovne ili gospodarske aktivnosti. Više informacija potražite na poveznici.

Njemačka

  • +12
Koronavirus u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Ying Tang/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

U Njemačkoj su na snazi stroge mjere ograničavanja javnih okupljanja i putovanja. Preporučuje se izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna.

Od 8. studenog 2020. svi putnici koji su u razdoblju od 10 dana prije ulaska u Njemačku boravili u Hrvatskoj, ili nekoj drugoj zemlji koja je prema Institutu Robert Koch i Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke klasificirana kao rizična zemlja, obavezni su po ulasku u Njemačku bez odgađanja otići u samoizolaciju na 10 dana te se obavezno javiti nadležnom uredu za zdravstvo.

Prema obavijesti Instituta Robert Koch i Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, od 7. ožujka sljedeće županije nisu na popisu rizičnih područja: Istarska, Požeško-slavonska i Bjelovarsko-bilogorska. Za ostale županije i Grad Zagreb izdano je upozorenje kojim se moli građane da ne putuju ukoliko to nije neophodno. Uoči putovanja potrebno je ispuniti digitalnu prijavu ulaska u Njemačku, dostupnu na hrvatskom jeziku.

Karantena završava najranije peti dan nakon ulaska u Njemačku ako osoba dobije negativan test na SARS-CoV-2, a testiranje se može provesti najranije peti dan nakon ulaska u Njemačku. Također, važno je znati da njemačke savezne zemlje pojedinačno donose uredbe te mogu postojati razlike u sadržaju usvojenih uredbi. Više informacija potražite na poveznici.

Nizozemska

  • +3
Crvena četvrt u Amsterdamu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Svi putnici na letovima za Kraljevinu Nizozemsku stariji od 13 godina prilikom ukrcaja moraju predočiti negativan PCR test na COVID-19 ne stariji od 72 sata. Dodatno je potrebno predočiti negativan brzi antigenski test ne stariji od 24 sata od ukrcaja u zrakoplov.

Alternativno, moguće je predočiti samo negativan PCR test ne stariji od 24 sata prije ulaska u zrakoplov. U tom slučaju brzi antigenski test nije potreban.

Putnici koji presjedaju u Nizozemskoj dužni su predočiti samo negativan PCR test ne stariji od 72 sata dok brzi antigenski test nije potreban.

Negativan PCR test i antigenski test nisu zamjena za samoizolaciju po dolasku u Kraljevinu Nizozemsku.

Norveška

Zabranjen je ulazak u Norvešku stranim državljanima i državljanima EU/EEA koji nemaju prebivalište u toj zemlji. Izuzetak su putnici koji imaju izrazito opravdane okolnosti (zdravstveni razlozi), koji putuju u svrhu ostvarivanja roditeljskog prava ili užoj obitelji državljanina koji ima prijavljeno prebivalište u Norveškoj. Putnici kojima se dozvoljava ulazak u Norvešku trebaju imati negativan PCR test ne stariji od 24 sata te dodatno testiranje na samom ulasku u državu. Svi putnici, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze u Norvešku, imaju obvezu 10-dnevne karantene u privatnom smještaju ili karantena-hotelima.

Poljska

Svi putnici koje ulaze u Republiku Poljsku zrakoplovom, autobusom ili drugim sredstvima javnog prijevoza podliježu obvezi samoizolacije u trajanju od 10 dana od dana prelaska državne granice. Od obveze samoizolacije oslobođene su osobe koje su cijepljene protiv Covida-19 ili koje imaju negativan test na SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati. Osobe koje putuju u Republiku Poljsku osobnim vozilom izuzete su od obveze samoizolacije.

Slovačka

Covid u Slovačkoj Izvor: AFP / Profimedia / Autor: VLADIMIR SIMICEK

Hrvatski građani koji dolaze u Slovačku u obvezi su 14-dnevne samoizolacije/karantene u vlastitom ili državnom prostoru. Najranije osmi dan od početka samoizolacije/karantene osoba može napraviti RT-PCR test za COVID-19 te u slučaju negativnog rezultata odmah smije izaći iz samoizolacije/karantene. Svi koji ulaze na teritorij Slovačke Republike obavezno se moraju registrirati na ovoj web stranici.

Slovenija

Slovenija, koronavirus Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Odlukom vlade koja stupa na snagu 6. ožujka 2021. izmijenjeni su uvjeti ulaska u Republiku Sloveniju. Osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija koje su na crvenom popisu u pravilu se određuje 10-dnevna karantena. Za njenog trajanja može se obaviti testiranje najranije petog dana od određivanja karantene, a ako je rezultat testiranja negativan, ona se prekida.

Karantena neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči negativan PCR test na prisutnost virusa SARS-CoV-2 (COVID-19) ne stariji od 48 sati od uzimanja brisa; negativan brzi antigenski test na prisutnost virusa SARS-CoV-2 (COVID-19) ne stariji od 24 sata od uzimanja brisa; potvrdu o pozitivnom PCR ili brzom antigenskom testu na virus SARS-CoV-5 koja je starija od 21 dan, ali ne više od šest mjeseci, ili potvrdu liječnika da je preboljela COVID-19 i da od početka simptoma nije prošlo više od šest mjeseci; potvrdu o cijepljenju protiv Covida-19, kojom osoba dokazuje da je od primitka druge doze cjepiva proizvođača Pfizera prošlo najmanje sedam, Moderne 14 i AstraZenece 21 dan.

Više informacija o svim iznimkama i mjerama prelaska granice pročitajte na poveznici.

Srbija

  • +29
Cijepljenje u Srbiji Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritorij Republike Srbije od 14. siječnja 2021. godine osobama koje dolaze u Srbiju iz svih država svijeta, uz neke izuzetke, dozvoljen je ulazak samo ako posjeduju negativan RT-PCR test na prisutnost virusa SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati, izdan od provjerenog laboratorija države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Republiku Srbiju. Ako postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika, već je posljedica neočekivanog događaja koji se nije mogao predvidjeti, izbjeći ili otkloniti (kašnjenje/odgoda leta, polaska autobusa i sl.), onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju. Više informacija pročitajte na poveznici.

Švicarska

Hrvatska se od 21. siječnja 2021. više ne nalazi na švicarskom popisu zemalja s velikim rizikom od zaraze koronavirusom pa za osobe koje dolaze u Švicarsku Konfederaciju iz Republike Hrvatske više nema obavezne samoizolacije. Dodatno, za ulazak u Švicarsku Konfederaciju nije potrebno predočiti negativan PCR test, osim u slučaju putovanja zrakoplovom. Tako od 8. veljače 2021. svi putnici koji dolaze u Švicarsku zrakoplovom, pa i oni koji dolaze s područja koja nisu na švicarskom popisu područja s visokim rizikom od zaraze koronavirusom, obavezno pri ukrcaju u zrakoplov moraju predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Također, od 8. veljače sve osobe koje u Švicarsku dolaze zrakoplovom, autobusom, vlakom ili brodom obavezne su ispuniti online obrazac dostupan ovdje. Više informacija pročitajte na poveznici.

Španjolska

  • +3
Španjolska, koronavirus Izvor: EPA / Autor: MARTA PEREZ

Državljanima EU-a i zemalja Schengena te osobama s prebivalištem u državi EU-a ili šengenskom području dopušten je ulazak na područje Kraljevine Španjolske. Za ulazak putnika iz rizičnih zemalja obavezan je negativan PCR ili TMA test ne stariji od 72 sata. Rizične zemlje EU-a, u koje trenutačno spada i Hrvatska, označene su crvenom ili sivom bojom na popisu Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) koji se revidira svakih 14 dana. Putnici su dužni 48 sati prije putovanja ispuniti obrazac zdravstvenog nadzora putem web stranice Ministarstva zdravstva Španjolske, https://www.spth.gob.es/, ili putem mobilne aplikacije SpTH. Pravilno ispunjen formular generira QR kod koji je obavezno predočiti prilikom ulaska u zemlju, putem mobilnog telefona ili na ispisanom obrascu. Informacije se koriste isključivo u svrhu zdravstvenog nadzora.

Švedska

  • +5
Koronavirus u Švedskoj Izvor: Profimedia / Autor: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Od 6. veljače 2021. strani državljani koji ulaze u Švedsku u obvezi su posjedovati negativan rezultat testa na COVID-19, ne stariji od 48 sati. Kao valjani testovi priznaju se PCR, antigenski i LAMP testovi. Testovi na antitijela se ne uvažavaju. Važno je da su u potvrdi o testiranju navedeni: ime i prezime, datum i vrijeme testiranja, vrsta testa, rezultat i tko je dao potvrdu. Priznaje se dokumentacija na švedskom, engleskom, norveškom i danskom jeziku.

Ujedinjeno Kraljevstvo

  • +6
Velika Britanija, koronavirus Izvor: Profimedia / Autor: Ben Cawthra / Shutterstock Editorial / Profimedia

Od 15. veljače na snazi su nove, značajno strože mjere na granici. Putnici koji ulaze u Englesku iz RH moraju: (1) obaviti testiranje na COVID-19 u periodu od tri dana prije puta i dobiti negativan rezultat, što je preduvjet za polazak na put; (2) naručiti i platiti tzv. travel test package (po cijeni od 210 GBP) koji sadrži dva testa na COVID-19 koja treba obaviti tijekom samoizolacije; (3) ispuniti tzv. passenger locator form u kojem se, između ostaloga, navode detalji o adresi na kojoj će se provesti desetodnevna samoizolacija, kao i reference number za kupljeni travel test package; (4) otići na lokaciju na kojoj će se izvršiti samoizolacija te obaviti test na COVID-19 drugog dana samoizolacije (ili prije toga) te osmog dana samoizolacije (ili nakon toga). Više informacija dostupno je na poveznici.

Škotska, Wales i Sjeverna Irska imaju vlastita pravila vezana uz putovanja te upućujemo sve osobe koje putuju da detaljno prouče informacije na njihovim službenim stranicama.