KRAH POZNATOG VINARA

Plančić ostao bez vinarije

19.11.2013 u 15:23

Bionic
Reading

Četiri godine nakon što je Croatia Lloyd dokapitalizacijom teškom 7,5 milijuna kuna preuzela većinsko vlasništvo u hvarskoj Vinariji Plančić, smijenjen je predsjednik Uprave vinarije Antun Plančić

Kako doznaje Poslovni dnevnik, Plančić više nije ni zaposlenik vinarije koju je osnovao. Umjesto osnivača, mjesto predsjednika Uprave preuzeo je Tomislav Tukić, financijaš iz Splita.

U Nadzornom odboru Vinarije Plančić ostaje Antunov brat Jerko Plančić, a preostala dva člana NO-a, Zorana Vrcana i Ivanu Kožić, postavio je većinski vlasnik.

'Restrukturiranje tvrtke je u tijeku. Vinarija ima jako puno potencijala, no Uprava će imati dosta posla dok sve ne posložimo onako kako mislimo da je najbolje', kratko je prokomentirao svoj novi angažman Tomislav Tukić, splitski poduzetnik koji je poznatiji kao osnivač više investicijskih fondova i vlasnik većih paketa dionica nekoliko važnih tvrtki.

Kad su 2009. dokapitalizacijom preuzeli 51 posto dionica, Vinarija Plančić imala je 7,1 milijuna kuna prihoda. Već dogodine, prihodi su pali na 4,8 milijuna kuna. U 2011. ostvarili su 2,5 milijuna kuna, a lani se prihod lagano podigao na tri milijuna kuna, no i to je manje od polovice prihoda iz 2009. godine.

Vinarija dosad nije bila u gubicima, no situacija se ove godine drastično pogoršala. Račun vinarije blokiran je već 200 dana, još od 1. svibnja, a tu je i porezni dug od 1,2 milijuna kuna.