JAKOVINA POVUKAO 'RUČNU'

'Pitanje je kako bi se rezanje PDV-a odrazilo na proračun'

Tihomir Jakovina i Radimir Čačić

Tihomir Jakovina i Radimir Čačić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Reći da ćemo nešto napraviti u roku od tjedan, dva, tri je neozbliljno. Moramo vidjeti kako će to utjecati na proračun, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo komentirajući moguće poskupljenje hrane te smanjivanje PDV-a na prehrambene proizvode

'U sredstvima proračuna postoje rezerve da smanjimo PDV na određene prehrambene proizvode i ista je stvar sa ovime što sad radimo. Radimo analize vezane uz učinke smanjenja PDV-a na određene prehrambene proizvode i to nije zbog ovih elementarnih nepogoda ili sindikata nego nešto što je posao ovog ministarstva, da napravimo kvalitetnu analizu i vidimo što stvarno i kako možemo te da rezultat te analize usuglasimo s kolegama iz ministarstva financija i uputimo u vladinu proceduru', rekao je Jakovina, prenosi Večernji list.

'Stručne službe ministarstva i ostale institucije kvalitetno rade na tome već 60 dana. To je niz mogućih scenarija da vidimo gdje se to može napraviti. Reći da ćemo nešto napraviti u roku od tjedan, dva, tri je neozbliljno jer smo u zadnjem dijelu proračunske godine i to nije nešto što se može napraviti kao vatrogasna mjera. Ne razmišljamo o tome, idemo u tom smjeru! Bilo bi neozbiljno da o tome govorimo u nekakvim visinama dok to ne usuglasimo kao vlada, a mi smo ozbiljna vlada', dodao je Jakovina.

Kaže kako se nitko iz Vlade neće protiviti smanjenju PDV-a na hranu ili dio prehrambenih proizvoda, no da je pitanje što se uopće može učiniti te da trebaju vidjeti kako će to utjecati na državni proračun

Komentirao je i komunikaciju sa seljacima iz Slavonije koji su ga optužili da ih izbjegava.

'Komunikacija nije loša, više su neke izjave nekorektne. Primjerice, s gospodinom Brlošićem imam dva puta mjesečno sastanke, a on govori da me nema nigdje. To kad je raspisana tjeralica za ministrom poljoprivrede, bio sam u Slavoniji i vidio situaciju', kaže Jakovina. Smatra kako su natpisi u medijama o štetama preuveličani te da su procjene relativna stvar. Dodaje kako se nema novca za nadoknadu šteta, ali da će seljacima pomoći kroz neke druge oblike potpore, prenosi Večernji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi