sporna izjava

Pitali smo Veljka Ostojića zašto misli da bi bilo dobro da učiteljice vikendom rade u hotelima. Evo što nam je rekao

09.04.2019 u 19:41

Bionic
Reading

Veljko Ostojić, bivši ministar turizma u vladi Zorana Milanovića, izazvao je pravu pobunu na društvenim mrežama nakon što je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno izjavio kako bi 'učiteljica iz Slavonije mogla vikendima raditi u hotelu'

'Zašto netko, učiteljica iz Slavonije ne bi subotom, nedjeljom, vikendom ili preko sezone mogla raditi u nekoj hotelskoj kući, a da pritom porezi budu mali', rekao je Ostojić u 'Otvorenom' i posebno naljutio profesoricu Lilijanu Radobuljac, nekadašnju SDP-ovu gradsku vijećnicu u Vukovaru, te mu je očitala bukvicu na Facebooku.

Upitali smo Ostojića kako komentira srdžbu građana koju je izazvao zazivanjem dodatnog posla vikendom i smatra li svoju izjavu problematičnom?

Poručuje nam kako se on zalaže za to da se svima koji to žele omogući prilika da legalno zarade dodatan novac smanjenjem oporezivanja drugog dohotka.

'To ne znači da se zaposlenicima na bilo koji način uvjetuje dodatno zaposlenje, već da im se pruža mogućnost - ako žele, mogu dodatno zaraditi. Smatram da bi tu mogućnost trebalo otvoriti svima, tijekom čitave godine, bez obzira čime se bavili. Odluka o dodatnom angažmanu ostaje na svakom pojedincu, njegovoj procjeni mogućnosti i potreba, bez prisile', rekao nam je.

Prema njemu, uvođenje mjera u tom smjeru može aktivirati domaći radni potencijal, omogućiti ljudima dodatnu zaradu i pritom barem malo ublažiti problem manjka radne snage.

Hilton Imperial

Najstariji dubrovački hotel zasjao novim sjajem: Pogledajte taj luksuz

Pogledaj galeriju

'Aktiviranje domaćeg radnog potencijala istovremeno predstavlja bolju opciju od uvoza radne snage jer omogućava ostanak dodatne zarade u zemlji, povećanje standarda građana i jačanje ukupnog domaćeg gospodarstva', dodao je Ostojić i zaključio:

'Zbog toga sam pohvalio mjeru kojom je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nedavno proširilo mogućnosti dodatnog rada umirovljenika bez penalizacije mirovine. Smatram da postoji prostor za poboljšanje uvjeta za rad studenata, ali i otvaranje prilika za dodatan rad svim zaposlenima u bilo kojem sektoru koji žele dodatno zaraditi, a da ih se pritom ne penalizira previsokim davanjima. Zbog trenutnog okvira građani koji žele i imaju motiva za dodatan rad i zaradu u tome su destimulirani pa su svedeni na odustajanje ili na rad na crno. Niti jedno niti drugo nije dobro ni za građane ni za gospodarstvo.'

  • +14
Prosvjed Sindikata hrvatskih učitelja pred Ministarstvom znanosti i obrazovanja Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl