NASTAVAK PREGOVORA

Piloti i stjuardese drugi dan u štrajku, autobusom u Split, Zadar i Pulu

15.05.2013 u 12:38

Bionic
Reading

Sindikati pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa (CA) danas su nastavili sa štrajkom, tražeći zadržavanje prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora, nakon što su i jučerašnji pregovori s Upravom završili bez rezultata

Piloti i stjuardese protive se planu restrukturiranja, tvrdeći da Uprava CA želi na njihovim primanjima ostvariti uštede od 10 milijuna kuna

Zbog štrajka koji su jučer u šest sati pokrenuli Hrvatski sindikat prometnih pilota i Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova, nacionalna aviokompanija otkazala je za danas planirana 22 leta, dok će se 23 leta obaviti unajmljenim zrakoplovima drugih kompanija.

Jučerašnji pregovori sindikata i Uprave završili su bez dogovora, a danas bi se trebala održati nova runda pregovora za koju predstavnici sindikata još nisu dobili poziv.

Predstavnica Sindikata kabinskog osoblja Ivana Lojo rekla je da su Upravi ponudili uštede od 1,5 milijuna kuna ali poslodavac i dalje traži uštede od 10 milijuna kuna, od toga tri milijuna kuna na pilotima i sedam milijuna kuna na stjuardesama.

Očekuje se da bi danas Uprava CA mogla izaći s procjenama štete koja je nastala zbog troškova od unajmljivanja zrakoplova i zbog štete nanesene putnicima i ugledu tvrtke.

Uprava je izvijestila da je za današnje letove ukupno predbilježeno oko 5500 putnika, a određene poremećaje u planiranom putovanju može osjetiti oko 900 putnika, dakle oko 16 posto svih predbilježenih putnika. Za otkazane letova iz Zagreba prema Splitu, Zadru i Puli Croatia Airlines je ogranizirao autobusni prijevoz.

Korisnike upućuju na internetske stranice www.croatiaairlines.hr na kojima su sve informacije o smanjenom opsegu letenja i na kojima je objavljen točan raspored svih letova.

Korisnicima usluga CA na raspolaganju su i besplatni telefon 0800 7777 te telefoni Kontakt centra (+385 -1) 6676 555 i 062 500 505, na kojima mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka. Radno vrijeme Kontakt centra za vrijeme trajanja štrajka je od 7 do 21 sat.