ODLUKE GLAVNE SKUPŠTINE

Pevex dioničarima isplatio dividendu od 7.600 kuna po dionici, odbijen prijedlog o izlasku na burzu

04.06.2021 u 13:40

Bionic
Reading

Trgovački lanac Pevex isplatio je dioničarima dividendu u iznosu od 7.600 kuna po dionici iz dobiti za 2020., odnosno ukupno gotovo 95 milijuna kuna, izvijestili su u petak iz Pevexa

"Pevex je danas na temelju prošlotjedne odluke Glavne skupštine o upotrebi dobiti ostvarene poslovanjem u 2020. isplatio dividendu svima koji su na dan 27. svibnja 2021. upisani kao dioničari Pevexa u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) u iznosu od 7.600 kuna po dionici, odnosno u ukupnom iznosu od gotovo 95 milijuna kuna", navodi se u priopćenju.

Ukupno ostvarena neto dobit Pevexa u 2020. godini iznosila je rekordnih 199,42 milijuna kuna.

Glavna skupština Pevexa je razmotrila godišnja financijska izvješća za 2020. utvrđena od Uprave i Nadzornog odbora te dala razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora.

Iz Pevexa ističu i kako prijedlog za dopunom dnevnog reda dioničara Dicentra d.o.o. o donošenju odluke o uvrštenju dionica na uređeno tržište nije prihvaćen.

Od ukupno 453 dioničara, njih 18 s udjelom od 26,5 posto u ukupnom kapitalu društva glasalo je za uvrštenje na uređeno tržište, navodi se u priopćenju.

Inače, početkom tjedna iz Udruge malih dioničara Pevex d.d. su izvijestili da je odbijen prijedlog bivšeg predsjednika uprave Jurice Lovrinčevića o uvrštenju dionica društva na Zagrebačku burzu.

Prijedlog, kojeg je podržala i Udruga malih dioničara Pevex, kako su tada naveli, osigurao bi veću transparentnost poslovanja, omogućio ulazak institucionalnih ulagača poput mirovinskih fondova u vlasničku strukturu te obvezao potencijalnog kupca društva na davanje javne ponude za preuzimanje.

Protiv prijedloga su glasali dioničari okupljeni oko Pavla Vujnovca i Marija Radića, koji drže 53 posto dionica Pevexa, kaže se u priopćenju Udruge malih dioničara iz koje su napomenuli i kako novi predsjednik uprave Krešimir Bubalo nije odgovorio na postavljena pitanja vezana uz stav Uprave oko uvrštenja dionica na burzu te je li tijekom 2020. proveden proces dubinskog snimanja društva od strane potencijalnih kupaca dionica

Po podacima SKDD, najveći dioničar Pevexa je Pavao Vujnovac (vlasnik i predsjednik uprave Energia naturalis grupe), koji drži 4.834 dionica ili 36,62 posto dionica Pevexa.

Veće vlasničke udjele u Pevexu imaju i Dicentra 1.901 dionicu ili 14,4 posto, tvrtka u vlasništvu bivšeg predsjednika Uprave Pevexa Jurice Lovrinčevića, koji sam ima 1.164 dionica ili 8,82 posto.

Uz njih, dionice Pevexa drže i Mario Radić 1.152 dionice ili 8,73 posto, tvrtka Filir 991 dioonicu ili 7,51 posto, Pevex u trezoru ima 716 dionica ili 5,42 posto, a više od pet posto dionica ima još Franjo Kralj (5,26 posto), dok ostali dioničari imaju manje udjele (manje od dva posto).