TRAŽI 500 MIL. KUNA ODŠTETE

Pevec: Ukrali su mi firmu!

Bionic
Reading

Prije tjedan dana registrirana je nova tvrtka Pevec d.d. i na taj je način zaključen stečaj Peveca d.o.o. i Peveca Zagreb d.o.o. Novi Pevec imat će 713 dioničara, 888 zaposlenih u 12 trgovački centara, temeljni je kapital 123 milijuna kuna, a na čelu uprave ostao je dosadašnji stečajni upravitelj Darko Šket. No o cijeloj situaciji oko stečaja svoje viđenje ima osnivač i bivši vlasnik Zdravko Pevec

'Nisam dobio nikakve službene informacije da je stečaj okončan, odnosno hoću reći kako je sve što je rađeno, učinjeno u strogoj tajnosti. Ni djelatnici firme ni dioničari o tome nisu ništa znali, nego jedino Uprava. Sve se to odvijalo u krugu 5-6 osoba koje su vodile stečaj. Sve se odvijalo na neki čudan način jer u Hrvatskoj nema primjera da je firma mjesec dana nakon uvođenja stečaja već počela raditi. Ako je stečajni upravitelj Šket takav mađioničar, onda bi ova Vlada trebala prepoznati tako velikog stručnjaka jer u Hrvatskoj ima dosta većih tvrtki od Peveca koje su isto u blokadi, a ne idu u stečaj ili kad uđu u stečaj, više nema povratka. Zašto se ne iskoristi to njegovo znanje da spasi sve te firme?', rekao je Pevec za Slobodnu Dalmaciju

Čudi se što se što se stečajni upravitelj Šket hvali kako je spasio 800 radnih mjesta jer je Pevec na svom vrhuncu zapošljavao 4000 ljudi.

'Gdje je onih 3200 radnih mjesta? Gdje je nestala imovina koja je vrijedila više od tri milijarde kuna, a sad je sve svedeno na manje od 150 milijuna kuna? Tko je tu onda profitirao? Nešto su profitirali dobavljači, a najviše država kao najveći vjerovnik. Država je i blokirala tvrtku i pokrenula stečaj i to u vrlo zanimljivom trenutku', ustvrdio je Pevec.

'S konzultantskom kućom KPMG napravili smo program restrukturiranja i objavili ga 12. listopada 2009. godine, a već 15. listopada, po nalogu ministra Šukera, blokiralo nas je Ministarstvo financija. A sve smo napravili u dogovoru s bankama i dobavljačima, svi bi bili podmireni, no Ministarstvo nije htjelo takvo rješenje. Čudi me da nitko nije istražio zašto je Ministarstvo financija na taj način prekinulo postupak restrukturiranja i pokrenulo stečaj Peveca', rekao je za Slobodnu Dalmaciju Zdravko Pevec ističući kako su pokrenuli spor protiv Ministarstva financija u kojem će dokazati da ih je bespotrebno bacilo u stečaj. Pritom u odštetnom zahtjevu traže pola milijarde kuna i tvrde da uzimaju 'ono što im pripada'.