JADRANKA KOSOR:

'Petrokemija u prvom kvartalu iskazuje dobit'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.04.2011 16:28
  • Objavljeno 12.04.2011 u 16:20
Jadranka Kosor u Petrokemiji

Jadranka Kosor u Petrokemiji

Izvor: Cropix / Autor: Mate Piskor / CROPIX

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor posjetila je danas Petrokemiju Kutina gdje je s poslovodstvom tvrtke razgovarala o poslovnim rezultatima i planovima tog proizvođača umjetnih gnojiva

Nakon obilaska pogona premijerka Kosor je izjavila da se željela upoznati s rezultatima Petrokemije u prošloj godini i planovima za ovu godinu u kojoj Vlada očekuje oporavak gospodarstva i poljoprivrede.

'Zato smo razgovarali o tome kakvi su planovi tvrtke, koja je važna za cijelu Hrvatsku, a podatci koje smo čuli su respektabilni', rekla je premijerka Kosor.

Prošla godina, dodala je, nije bila lagana, u prvom tromjesečju ove godine Petrokemija iskazuje dobit, a važan je i podatak o jačanju domaćeg tržišta za otprilike 30 posto. To pokazuje dobre trendove za koje se i Vlada zauzima, kazala je Kosor.

Posebno je istaknula primjer uspješnog socijalnog dijaloga u Petrokemiji napomenuvši da bi tim putem trebali krenuti i drugi.

Suradnja Uprave sa sindikatima pokazuje se kao dobitna kombinacija ako se želi izići iz poteškoća, rekala je Kosor. Podsjetila je pritom da su prošlogodišnje odluke o smanjenju plaća u Petrokemiji donesene uz suglasnost Uprave sa sindikatima te da nije bilo otpuštanja. To je, kako je rekla, na tragu prijedloga Vlade da se sačuvaju radna mjesta isključivo kroz socijalni dijalog.

Podatci koje smo čuli ohrabruju i pokazuju da se ide u dobrom smjeru, a vrlo važna je i činjenica da je među 800 zaposlenih i mnogo branitelja kojima Uprava i sindikati posvećuju dosta pažnje, kazala je premijerka.

Predsjednik Uprave Petrokemije Josip Jagušt rekao je da raste prodaja na domaćem tržištu, što govori o oporavku poljoprivrede.

Prošle godine Petrokemija je, po njegovim riječima, ostvarila i značajan izvoz od 850 tisuća tona, što joj je omogućilo da uredno izvršava svoje obveze bez kašnjenja s plaćanjima.

Predsjednik Nadzornog odbora i jedan od sindikalnih povjerenika u Petrokemiji Željko Klaus kaže da je Petrokemija preživjela krizu s punom zaposlenošću, redovitom i sigurnom isplatom plaća i bez straha zaposlenih od gubitka posla.

'To je najvažnije. Socijalni dijalog u Petrokemiji traje godinama. Nema ništa što bismo učinili da to prekinemo i dovedemo tvrtku u bilo kakvu opasnost', rekao je Klaus.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi