financijsko izvješće

Petrokemija prošlu godinu završila s gubitkom od šest milijuna kuna

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 23.02.2022 13:14
  • Objavljeno 23.02.2022 u 13:14
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Petrokemija je 2021. godinu završila s gubitkom od šest milijuna kuna u odnosu na 265 milijuna kuna neto dobiti u godini ranije, pokazuje u srijedu objavljeno financijsko izvješće kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva

"Rezultat Petrokemije d.d. u 2021. godini bio je pod utjecajem snažnog poremećaja svjetskog gospodarstva što je rezultiralo nepredviđenim povećanjem cijene prirodnog plina na povijesno visoku razinu", kaže u komentaru izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi predsjednik Uprave Davor Žmegač.

Nepovoljno vanjsko okruženje, kako je istaknuo, očitovalo se u visokim cijenama prirodnog plina i europskih emisijskih jedinica za CO2, dok su cijene gnojiva rasle po nižoj stopi i sa zakašnjenje. 

Uz pritiske vanjskog okruženja, razorni potresi koji su pogodili Sisačko-moslavačku županiju imali su dodatni negativan utjecaj na proizvodnju, kazao je Žmegač te dodao kako su negativni utjecaju djelomično ublaženi provedenim mjerama učinkovitosti i obustavom proizvodnje s ciljem optimizacije proizvodnje u skladu s potražnjom.

"Unatoč činjenici da je 2021. bila nepredvidiva i izazovna godina, Petrokemija je uspjela održati stabilan financijski položaj", istaknuo je.

Po podatcima iz izvješća, ukupni poslovni prihodi Petrokemije d.d. u prošloj su godini iznosili 2,2 milijarde kuna i porasli su za 21 posto u odnosu na godinu ranije.

Prihodi od prodaje su porasli za 20 posto, na 2,15 milijardi kuna, što iz kutinske tvrtke objašnjavaju većim prodajnim cijenama.

Poslovni rashodi Petrokemije u 2021. su iznosili 2,2 milijarde kuna, što je porast u odnosu na 2020. za 44 posto. 

EBITDA bez jednokratnih stavki u 2021. iznosi 143 milijuna kuna, smanjila se u odnosu na 2020. uglavnom zbog značajnog povećanja cijena prirodnog plina, povećanja CO2 cijena, niže proizvodnje zbog remonta postrojenja i nešto niže potražnje na tržištu, posebno tijekom četvrtog kvartala lani, objašnjava se u izvješću.

Neto gubitak Petrokemije lani je iznosio šest milijuna kuna.

Uspoređujući rezultate bez jednokratnih stavki, neto dobit za 2021. iznosi 47 milijuna kuna u usporedbi s neto dobiti od 290 milijuna kuna u 2020. godini. "Jednokratne stavke imale su značajan utjecaj, 52 milijuna kuna u 2021. i 25 milijuna kuna u 2020. godini. Negativan utjecaj vrijednosnog usklađivanja obveza za naknade na emisiju CO2 u 2021. i 2020. uzrokovan je značajnim povećanjem cijene emisijskih jedinica CO2", kaže Žmegač.

Podsjetio je i kako je u Petrokemiji početkom godine uspješno izvršen remont postrojenja te je ponovni start proveden u prvoj polovici veljače. U remontu su izvedene i razvojne investicije vezane uz unapređenje energetske učinkovitosti tvornice.

Kapitalna ulaganja u 2021., kako je naveo, iznose 133 milijuna kuna, što je povećanje od 141 posto u odnosu na godinu prije.

"Uprava pažljivo promatra razvoj situacije vezane uz covid-19 i provodi relevantne preporuke HZJZ za očuvanje zdravlja i sigurnosti zaposlenih u Grupi te također kontinuirano radi na procjeni učinaka pandemije na poslovanje Grupe", zaključuje u komentaru Žmegač. 

Petrokemija je objavila i konsolidirano financijsko izvješće, koje uz matičnu kutinsku kompaniju obuhvaća i Luku Šibenik, Tvornicu gline Kutina i Tvornicu paleta Kutina.

Po podatcima iz tog izvješća, Petrokemija grupa je u 2021. ostvarila neto gubitak od devet milijuna kuna u odnosu na 267 milijuna kuna neto dobiti u 2020. godine. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!