INA NASTAVILA ISPORUKU PLINA

Petrokemija nagomilala 152 milijuna kuna gubitaka

30.10.2009 u 11:58

Bionic
Reading

Stožer za obranu Petrokemije izvijestio je danas kako su kasno sinoć iz Ine primili obavijest u kojoj se navodi da Ina iz tehničkih razloga odustaje od obustave isporuke plina Petrokemiji do daljnjega

Iz Stožera ističu kako je reakcija iz Ine uslijedila nakon što su oni sinoć javnost izvijestili o namjeri Ine da danas u šest ujutro drastično smanji dotok plina Petrokemiji, a do subote potpuno prekine opskrbu.

Stožer također zahtjeva i hitni sastanak predstavnika Petrokemije s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor

Podsjećaju kako je Ina izvijestila Upravu Petrokemije da s danom 20. listopada dugoročni ugovor o opskrbi plinom smatra raskinutim te ultimativno zahtjeva plaćanje svih dospjelih i nedospjelih obveza do 30. listopada.

Tražili su također da do istoga datuma Petrokemija osigura bankarsku garanciju za plaćanje plina u iznosu od 100 milijuna kuna. U suprotno iz Ine su zaprijetili obustavom isporuke plina Petrokemiji.

Uprava Petrokemije odbija raskidanje ugovora kao jednostran i neopravdan čin Ine koji nije utemeljen ni u zakonima niti u samom dugoročnom ugovoru.

Činjenica je da je Petrokemija u cijelosti podmirila sva dospjela potraživanja Ine po osnovi navedenog ugovora, tvrde iz Stožera.

Napominju kako je pojedinačnih manjih kašnjenja u plaćanjima bilo, ali je isto tako točno, ističu, da su u cijelosti podmirena zajedno s obračunatom zateznom kamatom kako je to ugovorom i regulirano.

U razgovore o ovome problemu, na traženje Petrokemije, uključena je i Vlada, odnosno Ministarstvo gospodarstva.

U Stožeru ističu kako nakon niza sastanaka Ina nije željela odustati od raskida važećeg ugovora te i dalje inzistira na krajnje nekorektnim i za Petrokemiju vrlo štetnim traženjima.

Inače, kutinska Petrokemija u prvih je devet mjeseci ove godine poslovala s gubitkom od 152,4 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvarena dobit od 114,4 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog danas na Zagrebačkoj burzi.

Rezultati poslovanja, kako se navodi u komentaru financijskog izvješća u prvih devet mjeseci ukazuju na posredne učinke usporavanja gospodarske aktivnosti u poljoprivredi, karakterističnog u 2009. ne samo za domaće nego i regionalno i svjetsko tržište mineralnih gnojiva.

Negativan trend kretanja u odnosu na isto razdoblje lani očituje se i u segmentu poslovnih i financijskih odnosa - gubitak iz redovnih aktivnosti iznosi 136,2 milijuna kuna, a iz financijskih aktivnosti 16,3 milijuna kuna.

U komentaru poslovnih rezultata se navodi kako je niže ostvarenje poslovnih prihoda i rashoda u odnosu na prethodnu godinu odraz snižavanja ulazno izlaznih cijena u dijelu proizvodnog programa i pada aktivnosti - količinskog smanjenja proizvodnje i prodaje.

U Petrokemiji ocjenjuju da će u uvjetima pada BDP-a na domaćem tržištu i s problemom naplative potražnje, koji će biti izazov u poslovanju i u nastavku 2009., u preostalom dijelu godine poslovati s gubitkom, tako da će biti nužno maksimalno racionalizirati poslovanje i osigurati minimalnu likvidnost, na čemu Uprava kontinuirano djeluje.

Na buduće kretanje financijskog rezultata Petrokemije utjecati će brojni čimbenici, a Uprava ocjenjuje da većina rizika dolazi iz međunarodnog okruženja.

Na domaćem tržištu uslijed krize produženi su rokovi naplate potraživanja, a određenu neizvjesnost u pogledu opskrbe plinom donosi nadolazeći zimski period te vlasnička i organizacijska transformacija u sustavu dobave i opskrbe prirodnim plinom u Hrvatskoj, navodi Uprava.