GDJE JE DNO

Pet tajnih indikatora oporavka tržišta dionica

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 29.05.2009 13:56
  • Objavljeno 29.05.2009 u 12:00
burza

burza

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Jesu li tržišta kapitala dotaknula dno, pitanje je koje ulagači svakodnevno postavljaju nakon što su svjetske burze potresene financijskom krizom za koju ekonomisti tvrde da je najgora još od Velike depresije

Posljednjih tjedana svjedoci smo snažnog oporavka i na domaćem tržištu kapitala, pozitivnog trenda za koji oni oprezniji misle da dugoročno nije održiv te da će euforija biti samo kratkotrajna uzme li se u obzir situacija u domaćem gospodarstvu.

Na oporavak domaćeg tržišta kapitala svakako će snažno utjecati i situacija na vodećim svjetskim tržištima, a vodeći impuls europskim i azijskim tržištima daje Wall Street.

Na investicijskom portalu Wikinvestu ulagačima se savjetuje da odgovor na pitanja jesu li tržišta dotaknula dno i kada će cijene dionica prestati padati pokušaju pronaći pomoću pet manje poznatih indikatora, a to su: TED spread, BDI - Baltic Dry Indeks, NYSE Margin Debt, Bullish Percent Indeks i Short Interest.

Prva dva indikatora odnose se na 'zdravlje' globalnog gospodarstva, dok posljednja tri ukazuju na ponašanje velikih 'igrača' na američkim burzama.

1.TED spread

TED spread daje brzi pregled situacije na globalnom kreditnom tržištu koje se treba oporaviti i profunkcionirati na 'zdrav' način prije nego se burze zaista oporave. TED spred mjeri razliku između prinosa na tromjesečni Treasury Bill (trezorski zapisi) i tromjesečnih eurodolarskih terminskih ugovora. Kako se T-billovi smatraju nerizičnim, za razliku od ovih drugih koje reflektiraju kreditni rejting korporativnih izdavatelja obveznica, kada raste TED spread, raste i rizik neizvršenja obveza. Drugim riječima, što je recesija bliže kraju, to je percepcija rizika manja, a time je i ovaj pokazatelj niži.

2.BDI indeks – brodske vozarine za rasute terete

BDI indeks – Baltic Dry Indeks je vodeći indikator koji pruža jasan pogled na globalnu potražnju za robama i sirovinama. Za investitore je to važno jer, kad globalna ekonomija raste, povećava se i potražnja za robama i sirovinama. BDI svakodnevno prati cijene troškova brodskog prijevoza rasutih tereta (željezne rudače, čelika, ugljena) na londonskom The Baltic Exchange tržištu za 22 različite svjetske rute. Za oporavak tržišta kapitala nužan je i oporavak BDI indeksa. U posljednjih mjesec dana BDI je skočio skoro 80 posto. Ulagači BDI smatraju važnim jer spekulanti ne mogu utjecati na njega budući da se njime ne trguje na burzi, za razliku od primjerice od cijena nafte, također bitnog pokazatelja na koji spekulanti imaju znatan utjecaj.

3. NYSE Margin Debt

NYSE Margin Debt pokazuje koliko je novca posuđeno da bi se dionice na Njujorškoj burzi kupile putem tzv. margin kredita, čime ukazuje na povjerenje investitora na budući rast cijena dionica. Kad su investitori uvjereni da će cijene rasti, više se zadužuju preko margin kredita, a NYSE mjesečno objavljuje taj podatak.

4. S&P 500 Bullish Percent indeks


S&P 500 Bullish Percent indeks – temelji se na kružić-križić grafikonu (point and figure chart), jednom tipu tehničke analize koji prati cjenovnu aktivnost dionica. Raste li broj dionica koje imaju signal za kupnju među sastavnicama S&P 500 indeksa, indikator S&P 500 Bullish Percent bit će viši, što također može ukazivati na oporavak tržišta.

5. Short Interest

Prateći interes za 'shortanje' za određenu dionicu dobit ćete uvid u to kakav je sentiment investitora prema njoj. Generalno se smatra da, kad pada interes za 'shortanjem' glavnih dionica, smanjuje se klađenje na njihov pad, što bi mogao biti još jedan od pokazatelja oporavka.

Iako nema čarobnog pokazatelja koji će sa sigurnošću sugerirati da je nastupio oporavak, prateći više ekonomskih indikatora ulagači mogu dobiti širu sliku o stanju globalne ekonomije i tržišta kapitala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi