stiže union pay

PBZ će korisnicima American Expressa od 2020. nuditi kartice kineskog financijskog diva

13.11.2018 u 17:01

Bionic
Reading

Dobar dio korisnika American Expressa u Hrvatskoj još uvijek ne zna što će biti s njihovom karticom, ratama i kreditima koje su digli uz pomoć te kartice što ju je izdavao PBZ Card. Iz PBZ-a za tportal ponavljaju kako će se funkcionalnosti kartice moći nesmetano koristiti do 2020., nakon čega će banka klijentima ponuditi alternativu kako ne bi ni osjetili da su promijenili izdavača kartice. Kao jedna od mogućih opcija počeo se spominjati kineski Union Pay

American Express, naime, od 2020. godine prekida suradnju s PBZ Cardom, a same kartice u budućnosti će se moći dobiti direktno od Americana jer su oni na razini cijelog EU-a odlučili napustiti licencni model poslovanja. U međuvremenu su krenula nagađanja o tome čije će kartice klijentima nuditi PBZ.

Jutarnji list u utorak je objavio neslužbenu informaciju kako se klijenti mogu nadati karticama Union Paya, najveće svjetske kartičarske kuće čije je sjedište u Kini, a s kojom PBZ surađuje već tri godine.

Kineski kartičar Union Pay u svojem portfelju ima čak pet milijardi kartica, a po iznosu transakcija još su 2015. pretekli konkurentsku Visu. Osnovani su ne tako davne 2002. godine, a danas im se godišnji prihod procjenjuje na oko četiri milijarde dolara.

Prema uglednom Financial Timesu, Union Pay aktivirat će prve licencne ugovore u Europi krajem ove godine, dok u PBZ-u kažu kako suradnju s njima 'ne mogu potvrditi ni detaljnije komentirati'.

  • +5
Plaćanje karticom Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Svoju šansu za širenje na hrvatskom tržištu vidi i Diners, čije kartice u Hrvatskoj izdaje Erste Card Club, a koji trenutačno ima 380.000 kreditnih kartica, i to Dinersa, Vise i MasterCarda. Na hrvatskom tržištu u ovom trenutku, kažu, vide iznimno kvalitetne prilike za daljnji rast i razvoj kartičnog poslovanja. Stoga intenzivno rade na uvođenju novih usluga, s naglaskom na unaprjeđenje digitalnog korisničkog iskustva', piše Jutarnji list.

U Hrvatskoj postoji osam i pol milijuna raznih kartica, od čega je 1,8 milijuna kreditnih kartica i sedam milijuna debitnih kartica, što znači da svaki stanovnik Hrvatske u prosjeku ima po dvije kartice, a čak 80 posto stanovništva ima barem jednu od njih.

PBZ: Vodimo pregovore, ali još ne možemo potvrditi o kojem je brendu riječ

'PBZ Grupa vodi pregovore s najvećim svjetskim kartičnim brendovima, kako bi korisnicima American Express kartica ponudila zamjenski kartični produkt, te im i ubuduće, i nakon 31.12.2019., osigurala ne samo vrhunsku kartičnu uslugu i najbolje kartične pogodnosti i funkcionalnosti, u kojima već danas uživaju kao naši korisnici, nego i dodatne, nove pogodnosti.

U ovom trenutku nismo u mogućnosti objaviti o kojem brendu je riječ, budući da još nisu finalizirani pregovori vezano uz brend koji će zamijeniti American Express. Naglašavamo da će PBZ Grupa obavijestiti svoje korisnike, poslovne partnere i javnost bez odgađanja, kada se za to steknu uvjeti, odnosno kada će imati potpunu i cjelovitu informaciju glede zamjenskog kartičnog produkta, odgovorili su iz PBZ-a na upit Tportala.