u mreži prvog

Pavić kaže da 72 posto građana želi neradnu nedjelju. Školnik mu odvraća: 'Zabrana će i treći put pasti na Ustavnom sudu'

13.07.2021 u 08:16

Bionic
Reading

Izmjene Zakona o trgovini trebale bi doći u saborsku proceduru najesen. Budu li prihvaćene, početkom iduće godine trgovine bi radile samo 16 nedjelja u godini, a radnim danom vrata bi zatvarale u 21 sat. Ovaj prijedlog zakona drugačiji je od nekih prijašnjih zato što pokušava postići balans između prava radnika i otvorenosti ekonomije, rekao je u emisiji 'U mreži Prvog' Marko Pavić, bivši ministar rada i mirovinskog sustava i saborski zastupnik HDZ-a

'Istraživanje, provedeno prošle godine, pokazalo je da 72 posto građana želi nedjelju kao dan za odmor', dodao je u emisiji HRT-a.

Naglasio je da promet fiskaliziranih računa nedjeljom iznosi devet posto, a u trgovačkim lancima 15 posto. Iskustvo iz prošle godine, kada smo bili u lockdownu, pokazalo je da se nedjeljni promet, kada su dućani bili zatvoreni, prelio na ostale dane.

'Upravo stoga Vlada ne očekuje veće promjene na tržištu rada. Ovim prijedlogom se isto tako želi osigurati ono što žele građani Hrvatske, ali isto tako zaštititi gospodarstvo', kaže Pavić.

Slobodan Školnik, dopredsjednik Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednik Uprave Emmezete, rekao je kako je siguran da će ovaj zakon treći put pasti na Ustavnom sudu.

'Ovim zakonom ne može se balansirati, jer kako objasniti nekome da blagajnica u restoranu može raditi, a blagajnica u trgovini ne. Što se tiče Vladinih istraživanja i statistika, one su rastezljive. Pitanje je u koje vrijeme i kako su rađene', rekao je i dodao kako se najbolje vidi koliko građani podržavaju ili ne rad nedjeljom kada se nedjeljom ode u trgovačke centre.

Kaže da narod zna da smo zemlja koja je na gospodarskom dnu i nećemo se podići s dna zabranama rada, već radom koji mora biti korektno vrednovan, reguliran i organiziran. 'HUP je prije 10 dana izglasao u Vijeću članova da se protivi zabranama rada', rekao je.