NE MOŽE VRAĆATI KREDITE

Pašalićev građevinski biznis pred bankrotom?

ivić pašalić

ivić pašalić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Pašalić je kredit trebao početi plaćati 2010., ali je banka reprogramirala kredit od 193 milijuna kn

U financijskim sam problemima, kao i svi građevinari - izjavio je Ivić Pašalić, nekadašnji vodeći HDZ-ov kadar, a danas poduzetnik.

Pašalić je dosad sagradio dva građevinska naselja: jedno u Istri te drugo na Odri, između Zagreba i Velike Gorice. Projekt vila u selu Paradiž, sagrađenih u autentičnom istarskom stilu, financijski mu se, tvrdi Pašalić, već isplatio. No, stambeno naselje na Odri s nešto više od 300 stanova dovelo ga je u probleme. Pašalić je uspio prodati samo trećinu. Za realizaciju tog projekta - kupnju zemljišta i gradnju kuća - podigao je tri kredita ukupne vrijednosti od oko 193 milijuna kuna, što se vidi iz financijskog izvješća iz 2008. godine njegove tvrtke Kapital Konzalting d.o.o.

Glavnicu kredita trebao je, kaže Pašalić, početi otplaćivati ove godine, ali je zbog pada prodaje bio primoran zatražiti reprogramiranje kredita.

- Prema novom dogovoru, kredit bih trebao početi otplaćivati 2010. Podigao sam ga na 15 godina - rekao je Pašalić. Iz financijskog izvješća njegove tvrtke za 2008., u čiji je posjed došao Jutarnji list, vidi se da je njegov biznis na korak od propasti. Vrijednost zaliha veća je za oko tri milijuna kuna od kreditnog zaduženja i iznosi 195 milijuna kuna. Pašalićeva tvrtka u teškoj je situaciji jer se može dogoditi da neće moći otplaćivati kredit ako se prodaja ne makne s mrtve točke.

- Zalihe su neprodani stanovi. Prodali smo ih stotinjak. Prodaja je stala, ali i dalje razmišljam pozitivno. Zarada će biti manja, ali što je tu je. Nisam jedini - tvrdi je Pašalić. Vjeruje da će biznis preživjeti i da će se tržište pokrenuti.

- Nismo išli na drastično smanjenje cijena na Odri. One su sada od 1700 do 1900 eura po četvornome metru - rekao je Pašalić. Zanimljivo je da banka Hypo Leasing Kroatien bivšem političaru uvijek iznova izlazi u susret, pa su pristali na reprogramiranje Pašalićeva kredita. Objasnio je kako je dobio kredit kada je kretao u posao. - Pa, garancija je građevinski projekt. Banka je osigurana hipotekom na zemljište i stanove. Ona je namjenski isplaćivala novac tijekom gradnje - objasnio je Pašalić.

Na pitanje kako mu je uspjelo ući u banku i dobiti kredit od 193 milijuna kuna odgovara da je u inozemstvu uobičajen takav način poslovanja.

- Postojalo je povjerenje banke u mene i povjerenje u taj projekt - kaže je Pašalić.

Njegova tvrtka sada otplaćuje kamate i tečajne razlike, za što je 2008. isplatila oko 7,2 milijuna kuna. Kada je krenuo u posao, kaže Pašalić, kamata je bila znatno manja.

- No, sada se popela na oko 7,5 posto - dodao je Pašalić koji se, kako ističe, više ne nervira.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi