državna statistika

Pao je broj zaposlenih u industriji, najviše u proizvodnji energije

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 05.01.2018 09:22
  • Objavljeno 05.01.2018 u 09:22
Broj zaposlenih u industriji prošloga studenog veći je nego u istom mjesecu 2016. godine

Broj zaposlenih u industriji prošloga studenog veći je nego u istom mjesecu 2016. godine

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

Broj zaposlenih osoba u industriji u studenom prošle godine je u odnosu na listopad manji za 0,1 posto, a u usporedbi sa studenim 2016. veći je za jedan posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u studenom lani je u usporedbi s listopadom broj zaposlenih osoba u proizvodnji energije smanjen za 2,7 posto, dok je u proizvodnji kapitalnih proizvoda veći za 0,3 posto. 

U proizvodnji intermedijarnih proizvoda, netrajnih proizvoda za široku potrošnju i trajnih proizvoda za široku potrošnju broj zaposlenih nije se mijenjao.

Godišnja usporedba pokazuje da je u studenom prošle godine u odnosu na studeni 2016. broj zaposlenih u proizvodnji intermedijarnih proizvoda porastao za 3,1 posto, u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 1,6 posto, a u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto.

Istodobno je broj zaposlenih u proizvodnji energije pao za četiri posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,4 posto.

  • +2

Tvornica Haix

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Varaždinske vijesti

Usporedba prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti pokazuje da je broj zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji na mjesečnoj razini manji za 3,2 posto, a u prerađivačkoj industriji i rudarstvu i vađenju je ostao nepromijenjen.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih osoba u studenom lani u prerađivačkoj industriji veći je za 1,2 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji manji je za 4,3 posto te u rudarstvu i vađenju za 0,7 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji u jedanaest mjeseci lani u usporedbi s istim razdobljem 2016. veća je za 1,4 posto. Pritom je u prerađivačkoj industriji porasla za 2,2 posto, rudarstvu i vađenju za jedan posto i u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,2 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!