OGRANIČENJA PUTOVANJA

Pandemija se rasplamsala u cijeloj Europi, Hrvatska je u sve više zemalja na crvenoj listi: Provjerili smo kamo možete bez ograničenja

15.10.2020 u 22:26

Bionic
Reading

Drugi val epidemije donio je zaoštravanje epidemioloških mjera u zemljama Europske unije, među kojima su i one što se odnose na ograničenja putovanja. Hrvatska je već u kolovozu ušla u grupu visokorizičnih zemalja pa danas hrvatski državljani više ne mogu slobodno putovati na mnoga europska odredišta

Proteklih mjeseci većina europskih zemalja uvela je crvene, žute i zelene liste prema rizičnosti pojedinih zemalja ili regija. Kako bi se na europskoj razini uskladili kriteriji, u utorak je i Vijeće EU-a usvojilo preporuke koje uključuju zajedničku kartu na kojoj su bojama označena epidemiološka stanja svih regija EU-a, što bi trebalo znatno olakšati kretanje unutar EU-a u vrijeme pandemije koronavirusa.

Na temelju te jedinstvene karte, na kojoj će se europske regije označavati zelenom, narančastom i crvenom bojom, prema broju novozaraženih na sto tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana, države članice će odlučivati žele li uvesti neka ograničenja, npr. karantenu ili testove, za putnike koji dolaze iz drugih područja.

Postojeća karta dostupna na web stranici Re-open EU oslikava režime putovanja što su ih uvele pojedine europske zemlje. U zemlje označene zelenom bojom, među kojima je i Hrvatska, u pravilu se može putovati bez većih ograničenja, one označene žutom bojom uvele su različita ograničenja za putnike iz područja povišenog epidemiološkog rizika, a crvenom je označena samo Mađarska jer je potpuno zatvorila granice za turiste.

U nastavku donosimo kratki pregled situacije u pojedinim europskim državama.

Austrija

Cijela Hrvatska je od 17. kolovoza na austrijskoj crvenoj listi, što znači da je hrvatskim državljanima ulazak u Austriju moguć samo uz predočenje negativnog PCR testa koji nije stariji od 72 sata. Putnici koji ulaze u Austriju bez testa moraju na granici potpisati izjavu o samoizolaciji.

Unatoč pogoršanju epidemiološke situacije, za većinu europskih zemalja nisu uvedena ograničenja putovanja, a za pojedine zemlje, poput Francuske, Češke i Portugala, ograničenja su uvedena samo za neke regije.

Belgija

Belgija je prva europska zemlja koja je prihvatila preporuke Vijeća Europe o regionalnom pristupu ograničenju putovanja. Na karti koju je izradilo belgijsko ministarstvo vanjskih poslova većina europskih regija trenutno je na crvenoj listi. U cijeloj Europi jedino je Istarska županija označena zelenom bojom.

Putnici koji dolaze iz crvenih zona trebaju obavezno predočiti negativan PCR test i provesti u karanteni sedam dana dok se za putnike iz narančastih zona te mjere preporučuju.

Bosna i Hercegovina

Od 12. rujna BiH je postrožila uvjete te strani državljani prilikom ulaska u zemlju trebaju predočiti negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 48 sati.

Za hrvatske državljane nisu uvedena ograničenja putovanja te oni mogu slobodno putovati u BiH.

  • +4
Bruxelles Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bugarska

Hrvatski državljani, kao i stanovnici većine ostalih članica Europske unije, mogu slobodno posjećivati Bugarsku. Ograničenja su uvedena za putnike koji dolaze iz Sjeverne Makedonije, Ukrajine, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Moldavije. Oni moraju predočiti negativan test na Covid-19 ili se podvrgnuti karanteni od 14 dana.

Češka

Vlada Češke proglasila je 5. listopada izvanredno stanje do najviše 30 dana. Izvanrednim stanjem ne mijenja se režim na granici, ovisno o procjeni epidemiološkog stanja u državi iz koje se dolazi, a koje jednom tjedno utvrđuju nadležna tijela u Češkoj. Hrvatska je trenutačno na zelenoj listi te je ulazak dopušten bez ograničenja.

Međutim, s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju u Češkoj, Ministarstvo vanjskih poslova preporučuje izbjegavanje putovanja u tu zemlju.

  • +8
Prag, Češka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nikola Sučec

Danska

Ulazak iz zemalja EU-a dopušten je bez ograničenja, osim ako se zemlja ili regija definira kao područje visokog rizika. Hrvatska je trenutno zemlja visokog rizika te su turistička putovanja zabranjena. Ako putujete u Dansku s nekom drugom svrhom, trebate dokazati valjan razlog i priložiti dokumentaciju kojom se opravdava razlog ulaska.

Francuska

Hrvatski građani trenutno mogu putovati u Francusku bez ograničenja. Broj zaraženih u Francuskoj je iznimno visok, a vlada daljnje širenje virusa pokušava zaustaviti nizom novih restriktivnih mjera u smislu teritorijalnog pristupa.

Nošenje zaštitnih maski obavezno je i na otvorenom i u svim javnim zatvorenim prostorima te u cjelokupnom javnom gradskom i međugradskom prijevozu. Visok stupanj opreza preporučuje se za sva mjesta na kojima se okuplja veći broj osoba. Osobama starije dobi, oboljelima od kroničnih bolesti i bolesti respiratornog sustava preporučuje se visok stupanj opreza.

S obzirom na broj zaraženih, područje Francuske podijeljeno je u nekoliko zona. Kao područja iznimno visoke opasnosti od zaraze (više od 250 slučajeva na 100.000 stanovnika) proglašeni su Pariz, okolna područja Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis i Val-de-Marne, gradovi Lille, Grenoble, Lyon, Saint-Etienne, Montpellier i Toulouse, područje Aix-Marseille i Guadeloupe.

Grčka

Hrvatskim državljanima dopušten je ulazak u Grčku bez ograničenja. Putnici koji u Grčku dolaze iz Mađarske, Bugarske, Rumunjske, Malte, Belgije, Španjolske, Švedske, Albanije ili Sjeverne Makedonije dužni su predočiti negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 72 sata.

Najmanje 24 sata prije putovanja potrebno je ispuniti obrazac PLF (Passenger Locator Form) koji se može naći na https://travel.gov.gr/. U dokumentu treba navesti detaljne informacije o mjestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi boravka u Grčkoj.

  • +12
Hrvatski građani trenutno mogu putovati u Francusku bez ograničenja Izvor: Profimedia / Autor: Luc Nobout / Zuma Press / Profimedia

Irska

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije trenutno nijedna europska zemlja nije na irskoj zelenoj listi. Ako želite putovati u Irsku, dužni ste provesti u samoizolaciji 14 dana te prije, odnosno prilikom ulaska u zemlju ispuniti papirnati ili online obrazac (tzv. COVID-19 Passenger Locator Form) u kojem se navode osobni podaci, podaci o putovanju te podaci o lokaciji na kojoj će se provesti narednih 14 dana.

Od srijede 7. listopada u Irskoj su na snazi epidemiološke mjere razine 3, a koje, među ostalim, uključuju zabranu održavanja organiziranih događanja u zatvorenom prostoru te zabranu rada muzeja, galerija i ostalih kulturnih atrakcija. U sklopu mjera od građana je također zatraženo da ostanu u svojim županijama i da ne putuju u druge županije, osim zbog posla, obrazovanja i ostalih nužnih razloga.

Italija

Hrvatski građani trenutno mogu putovati u Italiju bez ograničenja. Sve osobe, pa tako i hrvatski državljani koji u Italiju dolaze iz Belgije, Francuske, Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Češke i Španjolske obavezni su predočiti negativan test obavljen putem brisa na COVID-19 ne stariji od 72 sata ili obaviti test putem brisa unutar 48 sati od dolaska u Italiju.

Zbog ponovnog rasta broja oboljelih u Italiji su obavezne zaštitne maske na otvorenim i u zatvorenim prostorima, kako javnim tako i privatnim, izuzev vlastitog doma. U slučaju nepoštivanja odredbe o nošenju maske, osoba podliježe novčanoj kazni od 400 do 1000 eura.

  • +6
Koronavirus u Italiji Izvor: EPA / Autor: CLAUDIO PERI

Mađarska

Ulazak iz zemalja Europske unije, pa tako i Hrvatske, općenito nije dopušten bez posebnog razloga. Građani Češke, Poljske i Slovačke mogu ući u Mađarsku ako pokazuju negativan test na koronavirus koji nije stariji od pet dana.

Hrvatski državljani koji imaju reguliran boravak u Mađarskoj prilikom povratka iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije ili karantene u trajanju od 10 dana, a koja se može ukinuti u slučaju dva negativna PCR testa izvršena u Mađarskoj o osobnom trošku, u roku od pet dana i s razmakom od najmanje 48 sati.

Ulazak u Mađarsku je moguć ukoliko je riječ o poslovnom putovanju, što se potvrđuje vjerodostojnim dokazom u izvorniku. U tu svrhu, poduzeće ili drugi subjekt u čijem interesu se treba ostvariti putovanje potvrđuje potrebu ulaska potpisanim dokumentom s navođenjem konkretnog poslovnog razloga.

Njemačka

Ulazak iz zemalja EU-a dopušten je bez ograničenja, osim ako se zemlja ili regija definira kao područje visokog rizika (više od 50 novih zaraza na 100.000 osoba). Za hrvatske građane nema ograničenja prelaska njemačke granice, izuzev stanovnika Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke i Krapinsko-zagorske županije jer se nalaze na crvenoj listi.

Za putnike koji dolaze iz visokorizičnih područja propisana je po dolasku u Njemačku 14-dnevna samoizolacija ili karantena.

  • +12
Koronavirus u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Ina FASSBENDER / AFP / Profimedia

Nizozemska

Zbog povećane stope infekcije Hrvatska se nalazi na nizozemskoj narančastoj listi zemalja iz kojih se 'ne preporučuju putovanja koja nisu nužna'. Hrvatski državljani koji se odluče putovati u Nizozemsku trebaju provesti 10 dana u samoizolaciji ili karanteni.

Norveška

Ulazak iz zemalja EU-a dopušten je bez ograničenja, osim ako se zemlja ili regija ne definiraju kao visoko prijenosno područje. S obzirom na to da Hrvatska ne udovoljava kriterijima za slobodan ulazak, za sve putnike koji dolaze iz RH obvezna je karantena u trajanju od 10 dana.

Turistički posjeti su vrlo ograničeni i dopušteni su samo za posjete rodbini koja ima odobren boravak ili trajno nastanjenje u Norveškoj, što se mora dokumentirati graničnoj policiji na ulazu u zemlju kopnenim ili zračnim putem.

  • +11
Turisti u Amsterdamu Izvor: EPA / Autor: MARCEL ANTONISSE

Poljska

Građani Hrvatske i ostalih zemalja Europske unije mogu slobodno putovati u Poljsku. Međutim, s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju u Poljskoj, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preporučuje izbjegavanje putovanja u tu zemlju.

Slovačka

Ulazak iz zemalja Europske unije dopušten je bez ograničenja iz zemalja koje su s epidemiološkog stajališta klasificirane kao 'niskorizične'. Hrvatska je na listi rizičnih zemalja te su sve osobe koje dolaze u Slovačku iz RH obavezne provesti 10 dana u samoizolaciji ili karanteni. Nakon početka samoizolacije/karantene, a najranije peti dan od početka, osoba može napraviti PCR test te u slučaju negativnog nalaza smije izaći iz samoizolacije/karantene.

Slovenija

Susjedna zemlja dijeli države, odnosno administrativne jedinice na tri grupe (zelena, narančasta i crvena) ovisno o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Većina hrvatskih županija nalazi se na narančastom popisu, pa osobe koje dolaze iz njih mogu ući u Sloveniju bez karantene i bez negativnog testa na SARS-CoV-2.

Na crvenom popisu hrvatskih županija trenutno su Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska, Požeško- slavonska, Splitsko-dalmatinska i Virovitičko-podravska županija. Osobe koje putuju iz tih županija moraju predočiti negativan test na koronavirus, a u protivnom moraju ići u 14-dnevnu karantenu.

  • +5
Koronavirus u Sloveniji Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Srbija

Od 20. kolovoza hrvatskim državljanima koji ulaze u Srbiju dopušta se ulazak ako posjeduju negativan PCR test na COVID-19, ne stariji od 48 sati.

Švicarska

Ulazak iz zemalja EU-a dozvoljen je bez ograničenja, osim ako se zemlja ili regija ne definiraju kao rizično područje. Iz tjedan u tjedan povećava se broj zemalja i regija na crvenoj listi, na kojoj je trenutno i Hrvatska.

Sve osobe koje ulaze u Švicarsku iz RH moraju se podvrgnuti desetodnevnoj samoizolaciji, a dva dana prije puta obavezne su putem online obrasca nadležnom kantonalnom tijelu prijaviti svoj dolazak. Za prekršitelje ove mjere predviđena je novčana kazna u iznosu od 10.000 švicarskih franaka. Negativan test na koronavirus ne oslobađa od obaveze desetodnevne samoizolacije.

Španjolska

Hrvatski građani mogu slobodno putovati u Španjolsku. Putnici koji dolaze zračnim ili morskim prijevozom moraju proći provjeru temperature, koja mora biti ispod 37,5.

Putnici su dužni prethodno ispuniti obrazac zdravstvenog nadzora (48 sati prije putovanja) putem web stranice ministarstva zdravstva Španjolske, https://www.spth.gob.es/ ili putem mobilne aplikacije SpTH. Pravilno ispunjen formular generira QR kod (ispunjava se za svakog putnika posebno) koji je obavezno predočiti prilikom ulaska u zemlju putem mobilnog telefona ili na isprintanom obrascu. Informacije se koriste isključivo u svrhu zdravstvenog nadzora, u skladu sa španjolskim zakonodavstvom.

  • +7
Prosvjed protiv koronamjera u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Guy Bell / Shutterstock Editorial / Profimedia

Švedska

Za hrvatske građane, kao i za građane ostalih zemalja EU-a, nema ograničenja prelaska švedske granice. Međutim Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preporučuje hrvatskim državljanima praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje svih preporuka.

Velika Britanija

Od 20. kolovoza sve osobe koje uđu iz Hrvatske u Ujedinjenu Kraljevinu moraju po dolasku izvršiti 14-dnevnu samoizolaciju (karantenu), bez obzira na to iz kojeg područja RH dolaze.

Sve relevantne informacije i upute vezane uz samoizolaciju dostupne su na stranici https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-how-to-self-isolate-when-you-travel-to-the-uk/coronavirus-covid-19-how-to-self-isolate-when-you-travel-to-the-uk. Na istoj stranici objavljen je i popis određenih kategorija osoba (tzv. key workers) koje ne podliježu obvezi samoizolacije.

Detaljnije upute o uvjetima putovanja u pojedinu zemlju Europske unije možete pronaći na internetskoj platformi Europska komisija Re-open EU. Na platformi se nalaze informacije u stvarnom vremenu o granicama, dostupnim prijevoznim sredstvima, ograničenjima putovanja, javnom zdravlju i sigurnosnim mjerama, kao što su ograničavanje socijalnih kontakata ili nošenje maski za lice te druge praktične informacije za putnike.

Informacije o režimu putovanja iz Hrvatske u inozemstvo dostupne su i na internetskoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova.