drastično smanjenje putovanja

Zračne kompanije pozivaju na opće testiranje na koronavirus prije međunarodnih letova

22.09.2020 u 16:21

Bionic
Reading

Globalne zračne kompanije pozvale su u utorak da se prije svih međunarodnih letova putnici testiraju na koronavirus, umjesto da idu u karantenu ili budu izloženi drugim mjerama u zemljama u koje stižu, koje prijevoznici smatraju razlogom drastičnog smanjenja putovanja

Očekuje se da brzi i povoljni testovi koje bi moglo obaviti nemedicinsko osoblje budu dostupni za nekoliko tjedana, a trebali bi se provoditi u skladu s globalno dogovorenim standardima, rekao je čelnik Međunarodnog saveza zračnog prometa (IATA) na brifingu za medije.

"Ne vidimo nikakvo alternativno rješenje koje bi bilo manje izazovno ili učinkovitije," rekao je Alexandre de Juniac.

Pogođeni pandemijom prijevoznici pritišću vlade da donesu mjere za ublažavanje ograničenja putovanja jer one priječe oporavak zračnog prometa, a u Europi se ponovno zaoštravaju zbog rasta broja zaraženih.

Prijevoznici će se zauzeti za to da antigenski test na koronu postane dostupan za samo 7 dolara te da ga podupre Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva ICAO, zadužena za stalni nadzor uvođenja i provođenja Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu.

Potreban je međunarodni sporazum kojim bi se uredilo da rezultati testiranja obavljenog u polazišnoj zračnoj luci budu prihvaćeni po dolasku u odredišnu, rekao je de Juniac.

"To bi također povećalo povjerenje putnika u to da je svaka osoba u zrakoplovu testirana", rekao je.

Antigenski testovi brži su no općenito neprecizniji pa su veći izgledi da ne detektiraju pozitivne slučajeve za razliku od laboratorijskih molekularnih dijagnostičkih testova.

Među tvrtkama koje oglašavaju nove testove, njemački dijagnostički specijalist Qiagen rekao je u rujnu da planira lansirati antigenski test koji daje rezultate u roku od 15 minuta, a mogao bi se koristiti u zračnim lukama i na stadionima.