benefit istoku

Pandemija koronavirusa 'pogurala' početak eksploatacije pijeska iz Drave kraj Osijeka; neće se više uvoziti

11.04.2020 u 15:04

Bionic
Reading

Počela je eksploatacija pijeska na Dravi na području uzvodno od Osijeka kod Petrijevaca u blizini novog mosta autoceste Osijek – Beli Manastir, izvijestili su u subotu iz Osječko-baranjske županije

Županijska uprava podsjeća kako je više od deset godina trajala zabrana eksploatacije pijeska i šljunka iz Drave, Dunava i Save, a pijesak i šljunak za građevinske radove uvozio se iz susjednih zemalja.

Osim građevinskom sektoru, ova je zabrana donosila probleme i Lučkoj upravi Osijek jer zbog nanosa pijeska Drava nekoliko mjeseci u godini nije bila plovna, što je ujedno i onemogućavalo dolazak kruzera sa turistima u Osijek, dodaju iz županijske uprave.

Zbog toga je u lipnju prošle godine na inicijativu župana Ivana Anušića donesena izmjena Zakona o vodama kojom se dopušta eksploatacija šljunka i pijeska vađenjem iz obnovljivih ležišta putem ugovora o koncesiji i ako to pridonosi održavanju voda ili vodnih putova. „Krajem lipnja prošle godine u Hrvatskom saboru su izglasane izmjene Zakona o vodama i na temelju toga danas našim pijeskom možemo graditi ceste“, dodao je župan Anušić.

Govoreći o početku radova na eksploataciji, Anušić kaže kako su Hrvatske vode počele s uklanjanjem nanosa pijeska za potrebe osiguravanja protočnosti korita Drave i to u količini od 460 tisuća kubičnih metara. Naglašava da će se pijesak moći koristiti za potrebe gradnje autoceste na Koridoru VC kao i za izvođenje radova na aglomeracijama na području županije.

  • +5
Osijek: Ulaz u KBC Osijek dozvoljen samo kroz trijažni šator Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Dodaje kako je rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike o eksploataciji pijeska došlo u trenutku kada je zbog pandemije koronavirusa onemogućen uvoz pijeska iz Srbije, pa će to donijeti benefite istoku Hrvatske.

Anušić kaže kako je zbog nemogućnosti uvoza pijeska prouzrokovane pandemijom postojala prijetnja zaustavljanja investicija koje se ostvaruju kroz EU projekte na području županije. Početak eksploatacije pijeska iz Drave je najpovoljnija moguća investicijska varijanta za nastavak izgradnje Koridora VC.

„Ugovor za nastavak izgradnje punog profila autoceste kroz Slavoniju i Baranju bit će potpisan tijekom travnja, a od iznimnog je značaja što će u gradnju biti uključen pijesak koji dolazi iz rijeke Drave“, zaključio je župan Anušić.