OŠTRI REZOVI

Pada cijela uprava HAC-a?

Jurica Prskalo, predsjednik Uprave HAC-a

Jurica Prskalo, predsjednik Uprave HAC-a

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Tea Cimas

Svi članovi Uprave HAC-a već sljedećeg tjedna bit će smjenjeni, najavljuju Vladini izvori, a do kraja godine na kušnji će biti i članovi uprava svih drugih javnih poduzeća

Oni među njima koji neće realizirati Vladine zahtjeve o štednji i 10-postotnom smanjivanju plaća, također će biti smjenjeni, piše Business.hr.

U Vladi zasad otkrivaju da je dio javnih poduzeća u cijelosti realizirao planove štednje i smanjivanja plaća, ali da ima i onih koja su realizirala samo 30 posto zadanih obveza. Ako se ne poprave do kraja godine, članovi njihovih uprava morat će potražiti druge poslove, poručeno im je iz Banskih dvora.

Inače, poslovanje javnih poduzeća i njihovo restrukturiranje bit će jedan od prioriteta novog Vladinog gospodarskog tima - potpredsjednika za gospodarstvo Ivana Šukera, ministra gospodarstva Đure Popijača te članova Kosoričina gospodarskog savjeta Borislava Škegre, Sandre Švaljek i Željka Lovrinčevića.

Oni će Jadranki Kosor i Vladi morati predložiti što i kako treba promijeniti u poslovanju javnih poduzeća kako bi prestala biti teret realnom sektoru te postala generator razvoja.

Osim javnim poduzećima, novi vladin gospodarski tim morat će se odmah pozabaviti i drugim krugom privatizacije brodogradnje, problemima Ine i plinskog biznisa, a morat će predložiti i rješenje za spašavanje industrijskih kompanija koje su kriza i recesija najviše pogodile, od Đure Đakovića do tekstilne industrije.

Šuker, Popijač i Kosoričin gospodarski savjet u potrazi za tim rješenjima angažirat će i dokazane stručnjake specijaliste za pojedina pitanja koje će po potrebi uključivati u rad Savjeta za gospodarstvo.

Kao zamjenik predsjednice HDZ-a, ministar zdravstva Darko Milinović dobio je i funkciju potpredsjednika Vlade zaduženog za sustav socijalne zaštite.

Osnovna mu je zadaća preispitivanje i reorganizacija sustava socijalnih davanja i njegovo usklađivanje s kapacitetima gospodarstva i državnog proračuna. Cilj je podići efikasnost socijalnih davanja i iskorijeniti njihovu zlouporabu, kažu u Vladi.

Najavljuju i kresanje povlaštenih mirovina tako da 180 tisuća njihovih korisnika, od bivših saborskih zastupnika i drugih državnih dužnosnika, preko akademika do branitelja mogu očekivati smanjivanje svojih mirovina u sljedećoj godini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi