statistika dzs-a

Pada broj zaposlenih u industriji

04.10.2022 u 10:24

Bionic
Reading

Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu ove godine pao je za 0,2 posto prema srpnju te 0,4 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini pao za 0,1 posto, a u rudarstvu i vađenju za 0,2 posto. Istodobno je broj zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom porastao za 0,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je porastao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 5,9 posto, proizvodnji pića za 2,2 posto te proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 1,9 posto.

Istodobno je broj zaposlenih najviše pao u proizvodnji tekstila, za 4,9 posto te proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 1,8 posto.

  • +3
Tvornica radnici industrija Izvor: Profimedia / Autor: Jens-Ulrich Koch / AFP / Profimedia

Na godišnjoj razini broj zaposlenih u rudarstvu vađenju je pao za 3,1 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,3 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom porastao za 0,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 8,8 posto, proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 6,9 posto, popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 5,1 posto, proizvodnji namještaja, za 4,6 posto itd.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 26,4 posto, proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 9,7 posto, tiskanju i umnožavanju snimljenih zapisa, za 7,3 posto, ostaloj prerađivačkoj industriji, za 6,7 posto te proizvodnji duhanskih proizvoda, za 5,3 posto.

Broj zaposlenih u industriji u prvih osam mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani pao je za 0,7 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do kolovoza ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani veća je za 3,1 posto.