84 MILIJUNA KUNA MANJE

Pad dobiti Zabe zbog negativnog utjecaja 'švicarca'

30.04.2015 u 18:40

Bionic
Reading

Zagrebačka banka d.d. je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 202 milijuna kuna, što je za 84 milijuna kuna manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a prvenstveno je rezultat utjecaja neto gubitka od trgovanja i viših troškova vrijednosnih usklađenja, podaci su iz financijskog izvještaja te banke

Iz Zabe pritom napominju kako je ostvareni neto rezultat od trgovanja pod negativnim utjecajem aprecijacije tečaja švicarskog franka u odnosu na kunu te primjene Izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim je za anuitete kredita u redovnoj otplati tečaj franka prema kuni utvrđen na razini od 6,39 kuna za razdoblje od jedne godine.

Poslovni prihodi Banke ostvareni u prvom tromjesečju ove godine iznose 860 milijuna kuna te su u odnosu na isto razdoblje lani niži za 48 milijuna kuna ili za 5,3 posto.

Neto prihod od kamata, u iznosu od 681 milijun kuna, veći je za 62 milijuna kuna ili za 10 posto, kao rezultat nižih troškova financiranja i više naplate kamate po neprihodujućim kreditima. Neto prihod od provizija i naknada iznosi 212 milijuna kuna te je ostao na istoj razini.

Neto gubitak od trgovanja iznosi 33 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani na toj poziciji banka imala dobit od 77 milijuna kuna. Značajno smanjenje prihoda od trgovanja pod utjecajem je rasta tečaja švicarskog franka te primjene Izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 452 milijuna kuna, što je 57 milijuna kuna (11,2 posto) manje nego u prvom tromjesečju godine prije.

Za troškove vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke Banka je izdvojila 199 milijuna kuna, što je 44 milijuna kuna (28,4 posto) više u odnosu na isto razdoblje lani. Povećani troškovi vrijednosnih usklađenja rezultat su restrukturiranja određenog dijela neprihodujućih kredita, a također i rasta tečaja švicarskog franka.

Imovina Banke iznosi 104,1 milijardu kuna i povećana je za 1,68 milijardi kuna u odnosu na kraj prethodne godine.

Neto krediti komitentima iznose 70,2 milijarde kuna i povećani su za 468 milijuna kuna u odnosu na kraj prošle godine. Depoziti komitenata od 63,5 milijardi kuna povećani su za 1,3 milijarde kuna ponajviše kao rezultat porasta depozita pravnih osoba (za 908 milijuna kuna).

Prema nerevidiranim tromjesečnim financijskim izvještajima, Grupa Zagrebačke banke je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 281 milijun kuna, što je za 11 milijuna kuna manje u odnosu na isto razdoblje 2014.