FT1000

Ovo su najbrže rastuće tvrtke u Europi, pogledajte kojih se pet hrvatskih šampiona našlo na popisu i čime se bave

05.03.2020 u 23:01

Bionic
Reading

Ugledni londonski dnevnik The Financial Times u suradnji sa Statistom objavio je svoj godišnji popis tisuću najbrže rastućih tvrtki u Europi

Londonski poslovni dnevnik The Financial Times objavio je u suradnji s njemačkom statističkom tvrtkom i portalom Statista svoj četvrti godišnji popis tisuću najbrže rastućih europskih kompanija, a na njemu se nalazi i pet kompanija iz Hrvatske - Oradian, Q Agency, Microblink, Infinum i Tremak.

Kriterij za izradu liste bio je prosječan rast prihoda kompanije u razdoblju od 2015. do 2018., s time da je ulaznica za popis bio minimalni ostvareni prihod 2015. godine od sto tisuća eura.

Na popisu dominiraju tvrtke iz Njemačke, Italije, Velike Britanije i Francuske, na koje otpada oko 70 posto svih pobrojanih, a više od četvrtine tvrtki s popisa dolazi iz sektora tehnologije, financijske tehnologije i elektroničkog poslovanja.

Na samom vrhu nalazi se britanska banka OakNorth, osnovana 2013., a s poslovanjem je počela 2015. godine. Prosječni godišnji rast prihoda od tada joj je iznosio čak 621,5 posto, odnosno prihodi su joj skočili s 220 tisuća eura u 2015. na gotovo 68 milijuna eura 2018. godine. Banka je krajem 2018. zapošljavala tristotinjak ljudi.

Na drugom i trećem mjestu nalaze se dva imena vrlo dobro poznata hrvatskim građanima. Drugu poziciju zauzima Wolt Enterprises, tvrtka sa sjedištem u Finskoj, koja se bavi organizacijom dostave i čije dostavljače nije teško zamijetiti na ulicama većih gradova. Wolt, u kojem je krajem 2018. također bilo zaposleno tristotinjak ljudi, u promatranom razdoblju ostvarivao je prosječni godišnji rast prihoda od 440 posto, a oni su 2018. iznosili 30,1 milijun eura.

Wolt Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Wolt

Na trećoj poziciji popisa FT1000 sa sedamstotinjak zaposlenih nalazi se Woltov logistički kolega Bolt Technology, estonska tvrtka za organizaciju prijevoza taksijem. Bolt je 2018. imao prihode od blizu 80 milijuna eura, a njihov prosječni godišnji rast od 2015. iznosio je 407,4 posto.

Popis pet najbrže rastućih europskih kompanija zaključuju španjolski Elements Global Services, tvrtka od četrdesetak zaposlenih koja pruža administrativne usluge, te francuski građevinari Les Eco-Isolateurs. Španjolska tvrtka ostvarivala je prosječni godišnji rast od gotovo 370 posto, a tek nekoliko postotaka manje imala je petoplasirana francuska kompanija.

Oradian Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nešto niže na impresivnom popisu našlo se i pet hrvatskih kompanija. Najbolje plasiran, na 112. mjestu, je Oradian, tvrtka koja se bavi financijskim uslugama i, osim u Zagrebu, ima urede u Lagosu u Nigeriji i Manili na Filipinima, a posluje u nizu afričkih i azijskih država. Oradian je krajem 2018. zapošljavao 125 ljudi, a ostvarivao je prosječni godišnji rast od 133 posto. Ostvareni prihodi u 2018. iznosili su 2,2 milijuna eura.

Na 163. mjestu liste nalazi se zagrebačka tvrtka za softverski razvoj Q Agency. Osnovana 2013. godine, kompanija je krajem 2018. zapošljavala dvadesetak ljudi. Na listi FT1000 našla se zahvaljujući prosječnom godišnjem rastu prihoda od 116,6 posto i prihodima od 3,12 milijuna eura u 2018. godini.

Iz istog tehnološkog sektora je i Microblink, a koji se među tisuću tvrtki smjestio na 438. poziciju. Microblink, s uredima u Zagrebu i Londonu, bavi se razvojem softvera i podrške za skeniranje dokumenata, u promatranom razdoblju imao je prosječni godišnji rast od blizu 70 posto, a pedesetak zaposlenih 2018. godine ostvarilo je 3,25 milijuna eura prihoda.

Vrlo sličan prosječni rast prihoda ostvarivao je nešto veći Infinum na 462. mjestu poretka. Infinum se bavi razvojem aplikacija i zapošljava više od 200 ljudi. Osnovan je još 2005. godine, a u 2018. imao je prihode od 7,7 milijuna eura.

  • +28
Infinum Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Borna Kuzmanovic

Posljednji hrvatski predstavnik na listi FT1000 je Tremak, tvrtka koja se bavi obradom metala, a zauzela je 896. mjesto. Mada osnivač kompanije Robert Treska na internetskim stranicama ističe da cilj kompanije nije isključivo ostvarivanje financijske dobiti, već je ona samo posljedica uspjeha, Tremak je zahvaljujući prosječnom godišnjem rastu od 42 posto i prihodima od 11,6 milijuna eura u 2018. zasluženo uvršten na popis.

U komentaru koji prati objavu liste ističe se da je konkurencija za uvrštenje ove godine bila jača nego lani jer je bilo potrebno ostvariti prosječni godišnji rast od 38,4, za razliku od lanjskih 37,7 posto. Kako se radi o visokim stopama rasta, razumljivo je da se na listi uglavnom nalaze manje i mlađe brzorastuće tvrtke. Jedna jedina je imala prihode veće od milijardu eura - češka turistička agencija Kiwi.com - a samo dvadeset njih s popisa imalo je prihode više od 100 milijuna eura.

Uz financijske kriterije, tvrtke su trebale biti neovisne, odnosno nisu smjele biti u vlasništvu većih kompanija ili biti njihove podružnice, a rast prihoda trebao je biti ostvaren organski, od matičnog poslovanja. U The Financial Timesu dodaju i da popis nije potpun jer neke kompanije nisu željele otkriti svoje financijske podatke ili nisu željele biti na popisu iz drugih razloga. Da bi se njihove rezultate uzelo u obzir, trebale su se same javiti kroz pozive objavljene na stranicama FT-a ili Statiste, ili odgovoriti na pozive koje su im poslali iz Statiste temeljem analize registara kompanija i drugih javnih izvora.