PBZ ANALIZA

'Ovo će biti godina preživljavanja'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 31.05.2010 11:57
  • Objavljeno 31.05.2010 u 11:55
bdp pad

bdp pad

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Prva procjena kretanja BDP-a za prvo tromjesečje ove godine u odnosu na isto razdoblje lani ukazala je na daleko jače smanjenje gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj od čak 2,5 posto nego što su to očekivali analitičari Privredne banke Zagreb (PBZ)

"Statistički gledano došlo je do očekivanog usporavanja pada BDP-a u odnosu na prethodne kvartale, no analitički gledano potonuli smo još malo dublje u odnosu na razdoblje prije krize", ističe Ivana Jović u najnovijim PBZ Tjednim analizama.

Budući da je prvi kvartal 2009. donio pad BDP-a od čak 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2008. godine, dodatnim smanjenjem od 2,5 posto u prvom ovogodišnjem kvartalu hrvatsko je gospodarstvo u odnosu na pred-krizni prvi kvartal 2008. smanjeno za čak 9 posto

Naglašava kako su kretanja visokofrekventnih pokazatelja tijekom prvog kvartala bila raznolika i nestabilna te će, po svemu sudeći, takva biti i u nastavku godine.

Jović pritom navodi kako je industrijska proizvodnja u prvom kvartalu zabilježila marginalni rast od 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani (kad je potonula 10 posto).

Taj je marginalni oporavak dijelom posljedica utjecaja niske baze, ali i oporavka inozemne potražnje, čemu svjedoči rast robnog izvoza u prvom kvartalu 2010. od 4,8 posto (nakon prošlogodišnjeg pada od 13,1 posto).

Međutim, već su podaci za travanj pokazali kako je oporavak industrijske proizvodnje u prvom kvartalu zapravo bio krhke i nestalne prirode, pa je proizvodnja u travnju ponovno pala, i to za 6,6 posto u odnosu na isti mjesec lani.

S obzirom da je razina narudžbi industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u ožujku bila gotovo 60 posto manja nego godinu dana ranije, dok je na stranom tržištu zabilježen rast od 25,9 posto, analitičari PBZ-a ističu da se idućih mjeseci mogu očekivati daljnji blago pozitivni utjecaji oporavka inozemne potražnje, ali i potpuni izostanak oporavka domaće potražnje.

A o nikad nižoj razini domaće potražnje svjedoči podatak o daljnjem padu robnog uvoza u prvom kvartalu za 10,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani (u kojem je pad iznosio 23,7 posto), te kretanje prometa u trgovini na malo (bez motornih vozila) koja je u prva tri mjeseca ove godine zabilježila daljnji pad od 7 posto (u prvom kvartalu 2009. pad je iznosio 5,6 posto).

Investicijske aktivnosti hrvatskog gospodarstva očekivano su u fazi slobodnog pada, ističe Jović i navodi pad građevinskih aktivnosti u prva dva mjeseca za 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani, te podatak da je u prva tri mjeseca izdano 12,7 posto manje odobrenja za građenje nego u istom razdoblju lani.

Iako podaci o prvoj procjeni BDP-a u prvom tromjesečju ne sadrže procjene kretanja njegovih komponenti, Jović ističe kako se iz kretanja visokofrekventnih podatka može zaključiti da domaća potrošnja i investicije i dalje iznimno snažno negativno utječu na ukupni BDP, dok neto inozemna potražnja daje tek blagi, nedovoljno pozitivan doprinos ukupnoj gospodarskoj aktivnosti.

"S obzirom na kretanja plaća, predstojeću fiskalnu kontrakciju (smanjenje mirovina, razvrgavanje kolektivnih ugovora), bez obzira na najavljeno ukidanje poreza solidarnosti ne očekujemo da će se domaća potražnja oporaviti prije kraja godine".

Istovremeno negativna kretanja u tzv. PIGS zemljama (Portugal, Italija, Grčka, Španjolska) i smanjenje fiskalnih poticaja u zemljama EU pojačavaju negativne rizike kod inozemne potražnje.

Bez obzira na konačni broj više je nego jasno da će 2010. biti godina gospodarskog "preživljavanja" te da je hitna i beskompromisna provedba ambicioznog Vladina programa gospodarskog oporavka preduvjet da se i 2011. ne pretvori u sličnu godinu stagnacije ili pukog životarenja, zaključuje Ivana Jović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi