SPREMNI ZA SEZONU GRIJANJA

Ove zime nema straha od nestašica plina

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 18.10.2011 16:32
  • Objavljeno 18.10.2011 u 14:08
Plin smrzavanje plinovod nestašica

Plin smrzavanje plinovod nestašica

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Ove zime, barem što se tiče opskrbe plinom, ne bi trebalo biti problema. Osigurane su dovoljne količine, a predstojeću ogrjevnu sezonu spremno dočekuje i transportni sustav, izvijestili su na današnjem skupu Dan plina predstavnici tvrtki Prirodni plin, Plinacro i Podzemno skladište plina

S obzirom na to da je prošle godine priključeno novih 30.000 potrošača, možemo očekivati, istaknula direktorica Inine tvrtke Prirodni plin (PP) Davorka Tancer, povećanje vršnih opterećenja pri izrazito niskim temperaturama. Tome će se doskočiti kupnjom dodatnih količina plina iz uvoza.

Tancer je naglasila da su u pripremi za ovu sezonu imali u vidu i najavljeno otvaranje tržišta te dolazak novih trgovaca. Kako do toga nije došlo, te je PP ostao jedini dobavljač plina, bit će popisani još neki ugovori za uvoz plina.

Predsjednik uprave Plinacra Jerko Jelić Balta izvijestio je da je transportni sustav u potpunosti spreman kako za nadolazeću, tako i za buduće ogrjevne sezone.

Posebno je istaknuo važnost puštanja u rad interkonekcije između Hrvatske i Mađarske što prema njegovim riječima za 20 godina garantira sigurnost opskrbe na -30 stupnjeva Celzijevih za sve one koji su voljni kupiti plin i rezervirati transportne kapacitete.

Balta je iznio i podatak da je ugovorima o transportu plina na izlazima iz transportnog sustava za siječanj 2012. pokriveno samo 30 posto dnevne potrošnje evidentirane u siječnju ove godine.

Upozorio je da ovakvo stanje nepovoljno utječe na vođenje sustava, upravljanjem sustavom u kriznom stanju te na njegov razvoj i modernizaciju.

Vlatko Bilić Subašić iz tvrtke Podzemno skladište plina rekao je da je skladište Okoli napunjeno do vrha i trenutno je u njemu uskladišteno 545 milijuna metara kubnih plina.

U narednim godinama potrebno je uložiti oko 100 milijuna kuna kako bi se povećali izlazni kapaciteti skladišta, ali to neće biti dovoljno, naglasio je Subašić, da se pokrije očekivani porast vršne potrošnje u budućnosti.

Zbog toga je neophodno, kaže, izgraditi novo vršno skladište plina Grubišno Polje, a nakon toga i novo sezonsko skladište slično onome u Okolima.

Skup Dan plina vodio je kao i prijašnjih godina Miljenko Šunjić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, koji je u nekoliko navrata naglasio kako u Hrvatskoj više nije problem opskrba plinom već njegova preniska cijena za široku potrošnju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi