PROCJENA GORANA ŠTROKA

'Ove sezone i do 20 posto manje turista'

11.03.2009 u 09:48

Bionic
Reading

Izvjesno je da će Hrvatska teško ostvariti rezultate iz prošlih godina kada je turizam u pitanju, a prema procjeni Gorana Štroka, vlasnika hotelskog lanca Jadranski luksuzni hoteli, ove godine može se očekivati pad između 15 i 20 posto.

Štrok kaže kako interventne mjere koje je dosad poduzela Vlada kako bi održala konkurentnost turizma nisu dovoljne. Njegovo mišljenje je da je turizam dramatično podcijenjen, te da tijekom protekla dva desetljeća nije bilo sustavnog razvoja turizma.

'Mnogo toga je prepušteno stihiji i inicijativi privatnog poduzetništva - zbog čega se Hrvatska doživljava kao skupa destinacija s tri zvjezdice', rekao je za Jutarnji list Štrok.

Devalvacija nacionalnih valuta u velikoj mjeri će utjecati, mišljenja je Štrok, na pad interesa za ljetovanja u Hrvatskoj. Za Engleze, Čehe, Mađare i Poljake Hrvatska je zbog prejake kune, postala preskupa destinacija.

Prema njegovu mišljenju, nekoliko je mjera za spas turističke sezone: reorganizacija HTZ-a, prilagodba fiskalne i monetarne politike sadašnjim uvjetima na tržištu, smanjenje stope PDV-a, smanjenje naknade za komunalna davanja, smanjenje koncesije za plaže i drugih parafiskalnih nameta (HTV, Zamp), te povoljni krediti HBOR-a.