zagreb airport city

Ovako će izgledati novi hotel kod Zračne luke Franjo Tuđman

28.09.2018 u 13:31

Bionic
Reading

Krajem ove godine Zračna luka Franjo Tuđman trebala bi se približiti brojci od čak 3,5 milijuna putnika, zbog čega koncesionari aerodroma uskoro kreću s velikim radovima na proširenju terminala

Lani je zagrebački aerodrom prvi put u povijesti premašio tri milijuna putnika, točnije 3,09 milijuna, uz rast od gotovo 12 posto u odnosu na 2016. U prvih osam mjeseci ove godine Zračna luka bilježi rast od devet posto i očekuje se da će u 2018. imati oko 3,4 milijuna putnika.

Tvrtka Zračna luka Zagreb, koja u ime države nadgleda provedbu koncesijskog ugovora u ZL-u Franjo Tuđman, uskoro kreće s projektom izgradnje novog hotela koji bi tako trebao postati dio Zagreb Airport Cityja, što predviđa gradnju poslovnog grada uz zračnu luku. Gradnja hotela još je u projektnoj fazi.

Kako piše Večernji, direktor ZLZ-a Ranko Ilić navodi da do kraja 2018. planiraju pripremiti natječajnu dokumentaciju te do kraja veljače 2019. raspisati natječaj za odabir najpovoljnije ponude kako bi u jesen 2019. mogla početi gradnja hotela. Riječ je o projektu vrijednom 187,5 milijuna kuna, koji su izradili arhitekti Branko Kincl i Velimir Neidhardt, inače uz Juru Radića autori i samog terminala ZL-a Franjo Tuđman.

Trebao bi to biti poslovno-kongresni hotel s četiri zvjezdice i s 249 ležajeva, a svoja vrata trebao bi otvoriti krajem 2020. godine.

Proširenje zgrade terminala po koncesijskom ugovoru predviđeno je nakon što godišnji promet putnika dostigne brojku od pet milijuna, što trenutačno predviđaju da će se dogoditi 2026. godine, no s radovima se kreće već ove jeseni.

U sklopu proširenja terminala planiraju se dodatni check-in šalteri, aviomostovi za prihvat širokotrupnih zrakoplova, izgradnja parkirališta za aerodromsku opremu, gradnja zgrade s 20 šaltera za rent-a-car te izgradnja velikog hotela uz samu zračnu luku, piše Večernji list.

Isto tako, s obzirom na povećanje interkontinentalnih letova (Seul, Toronto, Dubai) te najavu novih linija, u zračnoj luci su potvrdili i mogućnost prilagodbe postojećih mostova za prihvat širokotrupnih zrakoplova. Uz to bi već ove jeseni trebala početi gradnja parkirališta za aerodromsku opremu ukupne površine oko 6000 četvornih metara, a investicija je vrijedna oko 500.000 eura.

  • +33
Zračna luka Franjo Tuđman Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX