kriptorat

Ova bi azijska država mogla postati nova meka za kriptovalute

01.10.2021 u 16:03

Bionic
Reading

Nakon što je Kina krenula u opći rat protiv kriptovaluta i njihova rudarenja otvorio se prostor za mnoge zemlje koje bi mogle postati novi azijski centar za kriptovalute

Prije svih, riječ je o Singapuru, državi koja već desetljećima uživa status jednog od globalnih financijskih centara.

Zemlja od 5,5 milijuna stanovnika dugo se oslanjala na financijske usluge kako bi pomogla gospodarstvu od 344 milijardi dolara, a sada se nalazi u sve intenzivnijoj utrci s Hong Kongom i Tokijem za krunu globalnog financijskog središta u Aziji.

Zamah ovog sektora proširio se na fintech kompanije koje pokušavaju oteti dio kolača tradicionalnom bankarstvu. Singapurske vlasti nisu samo deklarativno veličale potencijalne prednosti kriptovaluta, već su to potkrijepile zakonima.

Od siječnja 2020. godine kriptotvrtke su se mogle prijaviti za dozvole za rad prema zakonu o platnim uslugama, a koji regulira tvrtke što se bave digitalnim plaćanjem i trgovinom kriptovalutama.

'Tehnologije koje podupiru kriptoproizvode i digitalne tokene imaju potencijal za pokretanje nove generacije financijskih usluga', rekao je za The Financial Times Loo Siew Yee, pomoćnik direktora Monetarnog tijela Singapura za politiku, plaćanja i financijski kriminal (MAS).

Ispod površine međutim krije se hladna računica kreatora politike: otvaranje vrata Singapura kriptoindustriji moglo bi se pokazati kao ključno oružje u nastojanju zemlje da postane dominantno financijsko središte u Aziji, a na kraju i globalno.

Otvorenost Singapura u oštroj je suprotnosti sa sve jačom regulacijom u drugim državama. Coinbase, najveća kriptoburza koja kotira na tržištima kapitala, u rujnu je na Twitteru optužila američku Komisiju za vrijednosne papire i burze žaleći se na 'nesigurno ponašanje'.

No kako se Peking, Seul i Hong Kong odmiču od kriptovaluta, pojavljuju se potencijalne opasnosti njegova pristupa. Nigdje to nije jasnije nego u slučaju upravljanja Binanceom, jednom od najvećih globalnih kriptoburzi čiji utjecajni osnivač, Changpeng CZ Zao, ima sjedište u Singapuru.

Tvrtka je ove godine bila metom cenzure drugih regulatora zbog pitanja poput zaštite potrošača i poštivanja pravila za sprječavanje pranja novca. Binance tvrdi da svoje obveze usklađenosti ozbiljno shvaća te je pooštrio neke od svojih zahtjeva za provjeru korisnika.

MAS je u rujnu stavio globalnu web stranicu Binance na popis upozorenja za ulagače, što je potez koji je učinkovito spriječio singapurske korisnike da ga koriste. No regulator je ostavio lokalnu, strogo reguliranu verziju stranice netaknutom, što znači da Singapurci mogu koristiti lokalnu web stranicu, čak i kad je tvrtka naišla na globalno odbijanje.

U trenutku u kojem se mnogi operateri kriptoburzi otvoreno bune protiv financijskih nadzornih tijela, analitičari kažu da bi regulatorni subjekti koji glume dobrog policajca mogli imati više razumijevanja unutar kriptozajednice.

'Singapur balansira kao izrazito društveno konzervativan i odvažan na tržištima kapitala', rekao je Haseeb Qureshi, upravni partner Dragonfly Capitala, globalnog fonda rizičnog kapitala usredotočenog na kriptovalute sa Singapurom.

  • +6
Singapur balansira kao izrazito društveno konzervativan i odvažan na tržištima kapitala Izvor: EPA / Autor: WALLACE WOON

'Moraju pokazati da su otvoreni za inovacije, prijateljski raspoloženi prema poslovanju i prema ljudima koji preuzimaju financijski rizik', rekao je.

Za razliku od američkog Kongresa, singapurska vlada preuzela je vodeću ulogu u oblikovanju razvoja industrije.

Uz Binance, neke od najvećih svjetskih burzi kriptovaluta, uključujući Gemini, Coinbase i Crypto.com, prijavile su se za licence. Dok čekaju na zeleno svjetlo, mnogima su odobrena izuzeća, što znači da mogu služiti maloprodajnim i institucionalnim ulagačima. Regulator je u petak dodijelio prvu punu licencu australskoj burzi Independent Reserve.

Taj je pristup izazvao odobravanje u brzorastućoj industriji.

  • +6
Singapurska vlada preuzela je vodeću ulogu u oblikovanju razvoja kriptoindustrije Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Singapur dugo razmišlja o tim stvarima', rekao je osnivač jednog pokretača kriptovaluta koji se bavi bogatim pojedincima i obiteljskim uredima. 'Prije mnogo godina otišao sam poslušati govor Vitalike Buterine (suosnivačice ethereuma), a u mom redu bilo je troje ljudi iz MAS-a koji su marljivo skupljali bilješke.'

Ne vide samo strane kriptoburze prilike u Singapuru. I domaće banke pokušavaju se uključiti u priču.

Brokerski odjel DBS-a, najveće banke u zemlji, dobio je 'načelno' odobrenje MAS-a u kolovozu da počne nuditi kriptousluge poput trgovanja bitcoinom institucionalnim ulagačima. Banka je prošle godine pokrenula digitalnu burzu koja nudi trgovanje kriptovalutama i skrbničke usluge nekim akreditiranim ulagačima.

  • +3
Rudnik kriptovaluta u Rusiji Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV

'Za Singapur je važno to da ostane globalno financijsko središte i da se pripremimo za digitalni mainstream', rekao je Eng-Kwok Seat Moey, šef tržišta kapitala u DBS-u. 'Vrijeme je da pomognemo u transformaciji tržišta kapitala', naglasio je.

Apetit za kriptovalute proširio se na singapurski suvereni fond bogatstva GIC, koji je ove godine uložio u matičnu kuću kriptoburze OSL sa sjedištem u Hong Kongu. Vertex Ventures, fond rizičnog kapitala u vlasništvu državnog investicijskog društva Temasek, investitor je u singapurske jedinice te burze Binance Asia.

Kineska objava prošlog tjedna da su sve kriptoaktivnosti nezakonite nije samo naglasila privlačnost Singapura, već također nije ostavila nikakvu sumnju da je Japan sada najveća prijetnja toj zemlji u borbi za status azijskog kriptosredišta.

Japanski regulator najduže je pokušavao uravnotežiti rizik i nagradu prihvaćanja kriptovaluta. Agencija za financijske usluge (FSA) prva je priznala zakonitost kriptovalute, a japanska vlada je prva u svijetu definirala poslovanje njima 2017. godine.

  • +15
Japanska vlada prva je u svijetu definirala poslovanje kriptovalutama 2017. godine Izvor: EPA / Autor: FRANCK ROBICHON

Učinili su to u pokušaju da steknu reputaciju prihvaćanja inovacija u ovom novom području financija. No japansko iskustvo također naglašava potencijalne zamke s kojima se suočava Singapur.

No kad je FSA krenula u izradu propisa, dogodio se kolaps tokijske burze Mt Gox, koja je nekad upravljala s 80 posto globalnog trgovanja bitcoinima. Nedugo nakon što je Japan preuzeo vodstvo u ozakonjenju kriptoburzi japanski kupci Coinchecka postali su žrtvom virtualne pljačke tadašnjih XEM kovanica u vrijednosti od oko 500 milijuna dolara.

Epizoda je narušila ugled FSA-e i njenu implicitnu tvrdnju da je legalizacijom kriptovaluta napredovala u znanju kako zaštititi korisnike od mnogih potencijalnih opasnosti.

Voditelj jedne kriptoburze registrirane u Japanu kaže da se regulator bori s temeljnom dilemom.

'Očajnički žele predstaviti Japan kao istaknuto središte financijskih inovacija, a to da izraze dobrodošlicu kriptovalutama dobar je način da to postignu', rekao je izvršni direktor kriptologije. 'U isto vrijeme mogu vidjeti koliko su značajni rizici upravo zbog toga koliko je mladih Japanaca sada jako uključeno u to.'

Ovogodišnji skok cijene bitcoina, najpoznatije kriptovalute, privukao je velike investitore poput Paula Tudora Jonesa i Stanleyja Druckenmillera.

Osnivačica Ark Investa Cathie Wood velika je zagovornica te kriptovalute, predviđajući da će za pet godina vrijediti 500.000 dolara.

Najvažnije pitanje za vlade, rekla je Wood, jest kako će izbalansirati prijetnju poremećaja koju predstavljaju kriptovalute i prednosti financijske aktivnosti koja dolazi s njom.

'Bit će jako teško zatvoriti decentralizirane financijske usluge', rekla je. 'Zemlje razumiju da ako žele privući inovacije, trebaju prijateljske regulatorne režime, koji rade s inovatorima, a ne s različitim ciljevima.'

Singapurci se očito pomalo kockaju u uvjerenju da su u svemu tome pronašli pravu ravnotežu.