PRIPREME ZA DIGITALNI JUAN

Kina dosad najjače udarila na kriptovalute: Stavljene su izvan zakona, što će sad vlasnici 150 milijuna digitalnih dolara?

24.09.2021 u 15:20

Bionic
Reading

Kina je proširila suzbijanje kriptovaluta proglasivši da su sve aktivnosti povezane s digitalnim novčićima "nezakonite".

Narodna banka Kine (PBoC), središnja banka zemlje, u petak se posebno okomila na inozemne burze kriptovaluta, proglasivši da je nezakonito pružanje internetskih usluga rezidentima u Kini.

Taj je potez očita pokušaj zatvaranja zakonske rupe koja je ostala nakon što je PBoC u svibnju zabranio domaćim financijskim institucijama pružanje usluga transakcija kriptovalutama.

U mjesecima od tada kineski trgovci nastavljaju ulagati u kriptovalute koristeći strane platforme.

PBoC je u svom priopćenju u petak rekao da će svi kineski državljani koji rade za inozemne burze kriptovaluta biti "ispitani u skladu sa zakonom", kao i organizacije koje im pružaju marketing, plaćanje i tehničku podršku.

PBoC je rekao da će raditi zajedno s Ministarstvom javne sigurnosti i internetskim regulatorom na suzbijanju "onih za koje se sumnja da narušavaju financijski poredak".

  • +3
Rudnik kriptovaluta u Rusiji Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV

Unatoč suzbijanju Kine, zemlja ostaje važno globalno kripto tržište. Kripto novčanici pod kontrolom korisnika za koje se pretpostavlja da su u Kini primili su od siječnja do lipnja digitalne novčiće u vrijednosti od 150 milijuna dolara, i po tom su kriteriju odmah iza SAD-a, prema izvješću analitičara Chainalysis.

S druge strane, Narodna banka Kine radi na vlastitom sučelju za digitalni juan, a što može i objasniti ovako oštre zabrane. Valuta bi trebala biti u probnoj uporabi za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 2022. godine. Pokrajinske vlade ove su godine izdale niz zabrana energetski intenzivnih aktivnosti rudarenja kriptovaluta. Prema Sveučilištu Cambridge, u Kini je prošle godine proizvedeno oko 65 posto globalnih bitcoina. Očito je da će rudari morati potražiti neke „mining friendly“ destinacije….