Tvrđava sv. Nikole

Otkriven datum svečanog otvorenja turističkog bisera za kojeg će znati cijeli svijet

03.06.2019 u 13:22

Bionic
Reading

Tvrđava sv. Nikole u Šibeniku prve posjetitelje dočekat će na svečanom otvorenju 15. lipnja, nakon što je gotovo dvije godine bila zatvorena za javnost. U tom razdoblju izvršeni su građevinski radovi na čišćenju objekta, nužnoj sanaciji i sigurnosti posjetitelja. Sanirano je brodsko pristanište na glavnom ulazu i omogućen siguran i organiziran pristup lokalitetu. Time su stvoreni nužni preduvjeti za otvorenje tvrđave, ali pravi posao njezine obnove tek slijedi

„Naš konačni cilj je potpuno revitalizirana, uređena i obnovljena tvrđava svetog Nikole koja će tijekom sezone biti otvorena za posjetitelje. To zahtjeva ogroman trud, mukotrpan rad i kontinuirane napore u osiguravanju financijskih izvora. No, jednom kad završimo ovaj naš životni projekt, budućim generacijama ostavit ćemo restauriran, izvorno očuvan i dostojanstveno predstavljen UNESCO-ov spomenik po kojem će grad Šibenik i Šibensko-kninska županija biti prepoznatljivi u cijelom svijetu“, istaknuo je Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije.

Otvorenje Tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante rezultat je niza projekata financiranih sredstvima Europske unije, Šibensko–kninske županije i Ministarstva kulture pri Vladi RH. Prvi značajan korak napravljen je 2013. kada je, kroz projekt Turističke valorizacije Kanala sv. Ante, uređena šetnica i pristupni put do nadomak tvrđave. U svibnju prošle godine ugovorena je druga faza tog projekta vrijedna 26 milijuna kuna, tijekom koje će biti izgrađen posjetiteljski centar i prateća infrastruktura.

U suradnji s Ministarstvom kulture i Konzervatorskim odjelom u Šibeniku napravljen je velik posao koji je rezultirao upisom tvrđave sv. Nikole na popis UNESCO svjetske baštine. Nakon toga osigurano je dodatnih 2,6 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije cjelovite obnove objekta, a Ministarstvo državne imovine Županiji je dodijelilo na korištenje prostor bivše vojarne u uvali Minerska na 50 godina.

„Sretni smo što će tvrđava, koja ima posebno značenje za sve nas, otvoriti svoja vrata. Zahvaljujem našim sugrađanima koji su prepoznali kompleksnost projekta i pokazali veliko strpljenje sve ovo vrijeme. Već sad mogu sa zadovoljstvom najaviti da ćemo, tijekom prvog radnog dana osigurati besplatne ulaznice za sve posjetitelje i u razdoblju od 17. do 25. lipnja osigurati besplatne ulaznice za pola kapaciteta broda za stanovnike Šibensko – kninske županije kako bi se upoznali s ponudom, ali i doživjeli tvrđavu na sasvim novi način. Isto tako, od srca zahvaljujem i Ministarstvu kulture, Konzervatorskom odjelu u Šibeniku, zaposlenicima Šibensko – kninske županije i svima koji su pomogli da otvorimo vrata ponosnog morskog čuvara Šibenika“, istaknula je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko–kninske županije koja upravlja tvrđavom.

U ovoj sezoni tvrđavu će biti moguće posjetiti samo službenim brodom koji polazi iz Šibenika. Posjet u trajanju od dva sata uključivat će atraktivnu brodsku vožnju kroz šibenski kanal i obilazak tvrđave uz pratnju educiranog osoblja i korištenje multimedijalnog vodiča.

Dnevni maksimalni kapacitet posjeta ograničen je zbog limitiranog broja mjesta na brodu, sigurnosnih uvjeta i zaštite spomenika, ali i kvalitete doživljaja svih posjetitelja. Ulaznice će se moći kupiti na prodajnom mjestu na šibenskoj rivi i online na www.kanal-svetog-ante.com.