BREND MIA ARSSI

Otkrivamo tko stoji iza domaćih hulahopki koje žele osvojiti Ameriku

08.12.2015 u 07:08

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države (SAD) jedno je od najvećih i najzahtjevnijih tržišta na svijetu. Hrvatski proizvodi koji su se uspjeli na nj probiti mogu se nabrojati na prste jedne ruke. Međutim to nije obeshrabrilo mladu poduzetnicu Martinu Barišić (29) da se svojim brendom ženskih čarapa Mia Arssi otisne preko oceana

Rođena Porečanka posljednjih deset godina živi u Zagrebu. Nakon što je završila specijalistički studij upravljanja poslovnim komunikacijama, 2012. našla se u Americi na usavršavanju jezika. Godinu dana je živjela i radila u marketinškoj industriji, u Las Vegasu

'Kretala sam se u poslovnom svijetu mode i zabave i stekla sam neprocjenjivo iskustvo. Kad je došao trenutak za odluku hoću li ostati u SAD-u, presudila je ljubav i vratila sam se u Hrvatsku. Dok sam se pripremala za povratak, razmišljala sam što bih mogla raditi. Željela sam pokrenuti nešto svoje, a opet da budem u kontaktu s Amerikom', priča nam Barišić.

Kako joj je suprug Deni Barišić već godinama u biznisu s čarapama, član je nadzornog odbora tvornice čarapa Jadran, odlučila je upravo u toj branši naći svoju nišu.

'U Americi, barem što sam ja vidjela, jako je teško naći elegantnu žensku čarapu. Ili su preseksi s velikim otvorima ili su previše klasične. Dok sam bila ondje, obično sam tražila od supruga da mi pošalje čarape iz Hrvatske. Tada mi je došla ideja za novi brend i cijelu kolekciju čarapa za američko tržište', kaže Barišić.

Osmislila je ime Mia Arssi koje simbolizira, objašnjava, sve žene koje se osjećaju mlado, uspješno i samosvjesno

'Kako imam mnogo kolegica i prijateljica u Americi one su mi bile prve mušterije. Odlučila sam se za marketing word of mouth (op. a., usmenom preporukom). Trebalo je godinu dana da se čarape na taj način promoviraju. Reakcije su bile odlične što nas je motiviralo da krenemo dalje. Nakon toga smo pokrenuli online trgovinu i otad prodaja samo raste. Prije svega idemo na kvalitetu, a ne kvantitetu', ističe Barišić dodajući kako je u svemu imala veliku pomoć supruga, prije svega u logistici.

Čarape Mia Arssi proizvode se u pogonima tvornice Jadran. Cijena im se kreće od 20 do 40 dolara. U Hrvatskoj ih se može kupiti u jedinom dućanu Mia Arssi u Zagrebu

'Zasad ne planiram otvarati druge dućane, eventualno će u Splitu biti dostupne u trgovini Jadrana. Plan je za sljedeću godinu izaći na europsko tržište, i to također online. A ovisno o pregovorima, možda uđemo i u neki concept store. Ciljam na tržište Italije, Francuske, Njemačke i Engleske', kaže Barišić.

Ističe kako ni u čemu ne želi žuriti jer je riječ o mladom brendu. Svjesna je da do uspjeha ne može doći preko noći već samo napornim radom.

'Ne želim biti pohlepna već ćemo ići polako, korak po korak. Želimo se dokazati prije svega kvalitetom. Priznat ću sebi uspjeh tek kad ime Mia Arssi postane toliko prepoznatljivo da postane sinonim za elegantnu žensku čarapu', zaključuje Barišić.