POSLJEDICE I NA BURZI

Oštar pad Wall Streeta zbog napetosti na Bliskom istoku, pali i Apple i Tesla

16.04.2024 u 07:05

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi oštro pali zbog geopolitičkih napetosti i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo

Dow Jones oslabio je 0,65 posto, na 37.735 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,20 posto, na 5.061 bod, a Nasdaq indeks 1,79 posto, na 15.885 bodova.

Oštar pad indeksa drugi dan zaredom posljedica je, među ostalim, napetosti na Bliskom istoku, nakon što je Iran je u subotu navečer lansirao niz dronova prema izraelskom teritoriju, a Izrael najavio osvetu. Osim toga, sve je jasnije da američka središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je inflacija i dalje povišena.

Jučer je objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u ožujku porastao 0,7 posto na mjesečnoj razini, znatno više nego što su analitičari očekivali. To pokazuje da potrošači ne posustaju, unatoč povišenoj inflaciji, i da bi se rast potrošačkih cijena mogao nastaviti. Zbog toga su gotovo sasvim splasnule nade ulagača da će Fed početi smanjivati kamatne stope u lipnju.

S&P 500 i Nasdaq indeks našli su se pod pritiskom i zbog oštrog pada cijena dionica Applea i Tesle. Cijena Applea pala je nakon što je objavljeno da je prodaja iPhonea u prvom tromjesečju pala oko 10 posto, a Tesle nakon objave da će zbog pada prodaje ta kompanija otpustiti oko 10 posto zaposlenih u svijetu.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,38 posto, na 7.965 bodova, n frankfurtski DAX ojačao je 0,54 posto, na 18.026 bodova, a pariški CAC 0,43 posto, na 8.045 bodova.