dvije godine kasnije

Osobni stečaj tražilo 1119 ljudi, izvansudskom nagodbom riješena samo trećina zahtjeva

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 01.02.2018 10:00
  • Objavljeno 01.02.2018 u 10:00
Ukupna dugovanja osoba koje su zatražile osobni stečaj dosežu gotovo 769 milijuna kuna

Ukupna dugovanja osoba koje su zatražile osobni stečaj dosežu gotovo 769 milijuna kuna

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Od početka 2016. godine, od kada se primjenjuje Zakon o stečaju potrošača, do pred kraj siječnja ove godine, u Hrvatskoj je pokrenuto 1.119 osobnih stečajeva pred savjetovalištima Financijske agencije (Fina), a dvije trećine njih, ili 68,2 posto, završilo je neuspjelim sklapanjem izvansudskog sporazuma

Prema podacima Fine, od 1. siječnja 2016. do 29. siječnja 2018. godine pokretanje izvansudskog postupka zatražilo je 1.116 građana i tri obrtnika, odnosno osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost, a njihova dugovanja dosežu gotovo 769 milijuna kuna

Naime, uz zahtjev za pokretanje postupka, dužnik mora priložiti i popis svoje imovine te ukupnih neplaćenih obveza, a iz podataka Fine proizlazi da osobe koje su zatražile pokretanje postupka imaju ukupno 6.704 vjerovnika, a duguju im 768,95 milijuna kuna

Najviše postupaka, više od polovice, pokrenuto je pred savjetovalištem u Zagrebu, koji sa 611 predmeta u ukupnom broju ima udio od 54,6 posto. Slijede Osijek s pokrenuta 93 predmeta, Pula 73, Split 50, te Rijeka, u kojoj je stečaj zatražilo 47 osoba, pokazuju podaci Fine.

Na Zagreb se odnosi i najveći dio prijavljenih nepodmirenih obveza - više od 345 milijuna kuna ili 44,9 posto ukupnih prijavljenih dospjelih nepodmirenih obveza u svim postupcima.

Po iznosu prijavljenih dugovanja slijedi Split, u kojem je prijavljeno više od 93,18 milijuna kuna ili oko 13 posto svih prijavljenih nepodmirenih obveza. 

Iznos dugovanja u postupcima pokrenutima u savjetovalištu u Osijeku je 59,2 milijuna kuna, a slijedi savjetovalište u Zlataru u kojem je u 20 postupaka prijavljeno više od 47 milijuna kuna dugovanja, pokazuju podaci Fine.

U Zagrebu je izdano i najviše potvrda o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma - 346 od ukupno 763.

  • +2

Prosvjed udruge Blokirani na trgu Svetog Marka

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Inače, zakon kojim je omogućen osobni bankrot - Zakon o stečaju potrošača - stupio je na snagu 1. siječnja 2016. godine i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost.

Da bi se postupak pokrenuo, osoba mora biti nesposobna najmanje 90 dana uzastopno ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30 tisuća kuna.

Stečaj potrošača može zatražiti i obrtnik, pod uvjetom da nema više od 20 vjerovnika, da ne duguje više od 100 tisuća kuna, nema obveza iz radnih odnosa koje proizlaze iz obavljanja djelatnosti te nije već pokrenuo predstečajni ili stečajni postupak.

Postupke stečajeva potrošača vode sudovi, no zakon određuje da se prije pokretanja sudskog postupka u izvansudskom postupku pokuša postići nagodba između dužnika i vjerovnika, i to u jednom od 21 savjetovališta u sklopu Fine u svim hrvatskim županijama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!