PROGRAM TEMPUS

Osječka pivovara modernizira proizvodnju

25.01.2011 u 16:10

Bionic
Reading

Sporazum o suradnji Osječke pivovare i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta težak više od stotinu tisuća eura financirat će se sredstvima EU-a u sklopu programa Tempus, ukupne vrijednosti 1,1 milijun eura, koji se provodi u više zemalja istočne i srednje Europe

Potpisali su ga danas na PTF-u direktor Pivovare Ivan Komak i dekan dr. sc. Drago Šubarić, čime su formalizirali već uhodanu uspješnu suradnju.

'Osim pomoći studentima u obavljanju stručne prakse i pomažemo i u proizvodnji piva te u Osječku pivovaru uvodimo sustav upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane', rekla je nakon potpisivanja sporazuma prof. dr. Ljiljana Primorac, voditeljica projekta Tempus.

Osječka pivovara namjerava ove godine modernizirati proizvodnju i u to uložiti 40-ak milijuna kuna kreditnih sredstava osiguranih prošle i ove godine. 'Time ćemo, uz kvalitetnu sirovinu i dugo radno iskustvo, dodatno poboljšati kvalitetu našeg piva i drugih proizvoda', pojašnjava Komak i dodaje da su stručnjake PTF-a angažirali kao svojevrsne kontrolore kvalitete i savjetnike u postupku proizvodnje, sve do prodaje.

Stručnjaci s fakulteta nadzirat će postojeći i razvijati nove tehnološke postupke, pratiti kvalitetu proizvoda i usluga, predlagati projekte od zajedničkog interesa i pomagati pri kandidiranju za financiranje pred domaćim i međunarodnim fondovima. Osim što će educirati zaposlenike Pivovare, dovodit će i studente u pogone tvornice kako bi se izravno upoznali s proizvodnim postupkom. O dosadašnjoj kvalitetnoj suradnje govori i podatak da su glavni tehnolog i voditelj laboratorija Osječke pivovare bivši studenti Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

'Sve više radimo na neformalnim oblicima obrazovanja, pa imamo šest edukacijskih programa u sklopu cjeloživotnog obrazovanja: Obuka proizvođača sira na OPG-ima, Edukacija proizvođača kulena, Zdravlje iz tanjura, Industrijsko sušenje, Priprema voća i povrća za tržište i Obuka senzorskih analitičara. Programi traju od 16 do 60 sati i izvode ih stručnjaci PTF-a na fakultetu ili u zainteresiranim tvrtkama, te izdaju potvrde o osposobljenosti', ističe dekan dr. Šubarić.

PTF ove godine besplatno educira ljude u prehrambenoj industriji i ugostiteljstvu te ostale koji se bave hranom, a od 2012. godine to će raditi na komercijalnoj osnovi.

Osječka pivovara uspjela je zadržati poslovanje na razinama iz prethodnih godina, prije nastupa recesije, pa Ivan Komak ističe kako su 2009. zadržali proizvodnju iz prethodne godine, dok je u Hrvatskoj pala prosječno šest posto, a kada je prošle godine drugima pala dodatnih osam posto, Osječka je pivovara zabilježila pad od četiri posto.

'Kada sam došao na čelo Osječke pivovare prije četiri godine, gubitak je bio devet milijuna kuna. Godinu iza toga pao je na milijun kuna, a sada već dvije godine bilježimo simbolične pozitivne rezultate. Ipak, nezadovoljan sam razinom proizvodnje, jer kapacitet tvornice je pola milijuna hektolitara, a mi proizvodimo samo 150.000 hektolitara. Naši radni kapaciteti iskorišteni su 25 posto, imamo 220 ljudi, a bilo bi nam dovoljno 120! Višku zaposlenih otvorena je mogućnost visokih otpremnina, sve je dogovoreno sa sindikatima i nitko neće dobiti otkaz', tvrdi Komak i navodi da je usprkos tomu prosječna plaća 4.950 kuna i isplaćuje se redovito.