POVEĆANI GUBICI

Orco otpisao 44 mil. eura ulaganja u Sunčani Hvar

02.12.2013 u 14:26

Bionic
Reading

Srednjoeuropska grupa za razvoj nekretnina Orco Property Group zabilježila je u prvih devet mjeseci neto gubitak od 142,4 milijuna eura zbog troškova otpisa na pojedinim projektima, uključujući i Sunčani Hvar

U istom razdoblju prošle godine grupa je zabilježila neto gubitak od 26,1 milijun eura.

Orco su proteklih godina teško pogodile globalna financijska i gospodarska kriza a u trećem je tromjesečju zabilježio dodatnih 146 milijuna otpisa.

Najveći dio tog iznosa, 74 milijuna eura, povezan je s varšavskim projektom Zlota 44. Dodatnih 44 milijuna eura otpisano je i na portfelju Sunčanog Hvara, stoji u poslovnom izvješću Orca, objavljenom tijekom vikenda.

Prihodi su porasli 3,7 posto, na 107,8 milijuna eura.

Kompanija je trebala objaviti poslovne rezultate prošlog četvrtka ali je objava odgođena dok uprava ne odobri račune.

Češki investitor Radovan Vitek povećao je udio u Orco grupi na 30,7 posto, čime je postao najveći dioničar. Analitičari ističu da možda planira preuzeti grupu.

Orco će 6. prosinca održati skupštinu dioničara na kojoj će se odlučivati o prijedlogu smanjenja broja članova upravnog odbora s devet na tri. Time bi u odboru ostali samo osnivač i izvršni direktor grupe Jean-Francois Ott, Vitek i još jedan član koji bi predstavljao jednu od njegovih tvrtki.

Potaknuti tom namjerom, preostala dva najveća dioničara, koji zajedno drže 23,5 posto dionica Orco grupe, predložili su smjenu Viteka i drugog predstavnika njegove kompanije.

Vitek također vodi kompaniju Czech Property Investments (CPI), koja je veliki igrač na češkom tržištu nekretnina.