KONSTRUKTIVNI PRITISAK

Orco će tražiti 100 milijuna eura odštete

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Slučaj Sunčani Hvar mogao bi Hrvatsku koštati čak 100 milijuna eura. Toliko namjerava tražiti Orco Property grupa za obeštećenje u sudskom procesu čije je pokretanje na međunarodnoj razini Hrvatskom fondu za privatizaciju najavila nakon njegova jednostrana raskida sporazuma o javno-privatnom partnerstvu za Sunčani Hvar

Tumačenja HFP-a u analizi o ispunjenju sporazuma dioničara kako sam sporazum s Orcom nije napovoljniji za Fond, te da ta državna institucija i nije u mogućnosti jamčiti dane obveze poput rješavanja imovinsko-pravnih sporova ili upisa vlasništva nad nekretninama u zemljišne knjige zacijelo neće biti dostatan argument u obrani pred sudom. Osim toga, u analizi HFP i sam priznaje da bez rješavanja tih problema nije ni bilo moguće realizirati obveze ulaganja koje je potpisao Orco.

Iz dopisa članovima Upravnog odbora HFP-a uoči jučerašnje sjednice vidljivo je da su u Orcu još spremni za razgovor s državom, a i u prvim minutama sjednice predstavnici države također su krenuli s pomirljivim tonovima. Rečeno je kako bi se pokušalo naći rješenje u idućih 30 dana.

Štoviše uz objašnjenja zašto smatraju da raskid sporazuma nije zakonit, te ne proizvodi nikakve pravne učinke, Luksemburžani predlažu HFP-u 'konstruktivne razgovore', nadajući se mirnom rješenju spora, ali i suradnji dva najveća dioničara hvarske hotelske kuće i nakon isteka sporazuma o partnerstvu. Je li doista moguće partnerstvo između Orca i Fonda koje objektivno nije zaživjelo tijekom proteklih pet godina kada je to nametao sam sporazum? Malo je onih koji nakon svega daju šanse tome. No, osim razgovora i dogovora dvije strane jedina opcija je stečaj, što je najgori mogući scenarij.

Podjela na dva dijela

Kao jedna od opcija mogućeg raspleta sage u Sunčanom Hvaru ovih dana iz više izvora čuje se informacija o podjeli tog hotelskog društva na dva dijela. Jedan bi navodno pripao Orco Grupi, koja u vlasništvu ima većinski dionički paket, 55 posto, a drugi bi preuzela država, odnosno HFP koja bi potom dijelila društvo s Gradom Hvarom, te vjerojatno i Crkvom, s kojima društvo ima neriješene imovinsko-pravne odnose.

Koje od nekretnina bi točno pripale određenoj strani, nagađa se da će se tek pregovarati, ali da bi moguće rješenje bilo na tragu neuspjelog Sirena deala, uz dodatak još nekoliko nekretnina koje bi pripale državi i Gradu. Inače, iz Hvara se čuju i prozivke gradonačelnika Pjerina Bebića jer nema mandat Gradskog vijeća da predstavlja grad u ovakvom slučaju, a lokalni političari ujedno ga smatraju glavnim kočničarom realizacije Sporazuma o JPP-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi