objava na facebooku

Orban predstavio nove mjere pomoći gospodarstvu i građanima, idu moratoriji na kredite i manji porezi za poduzeća

19.12.2020 u 17:31

Bionic
Reading

Mađarska vlada produljit će moratorij na otplatu kredita kućanstava i poduzeća do srpnja kako bi ublažila posljedice koronakrize, objavio je u subotu mađarski premijer Viktor Orban. Orban je na Facebooku također objavio da će lokalni porez za mala i srednja poduzeća biti prepolovljen od početka siječnja kako bi se pomoglo očuvanju radnih mjesta.

On je rekao da će gradovi s manje od 25.000 stanovnika dobiti pomoć vlade, dok će se financijsku situaciju većih općina „razmatrati na individualnoj osnovi”. Mađarska vlada očekuje da će BDP ove godine pasti oko 6 posto zbog pandemije.

Po riječima premijera, vlada će pokriti dvije trećine troškova za plaće radnika u prosincu i siječnju koji moraju privremeno prestati s radom u turističkom i hotelskom sektoru, kao i restoranima i privatnim autobusnim prijevoznicima.

Obitelji s djecom ili koja očekuju dijete imat će pravo na povoljni zajam do 6 milijuna forinti (oko 16.000 eura) i bespovratnu pomoć za obnovu kuća. „Donijeli smo te odluke... i nadamo se da možemo spasiti nekoliko stotina tisuća radnih mjesta”, rekao je.

Orban očekuje da će pandemija potrajati do travnja. Cijepljenje protiv covida-19 počet u Mađarskoj će početi 27. ili 28. prosinca. Orbana očekuju izbori 2022.