'DOBAR TAJMING'

Opet se zadužujemo; Lalovac izdaje euroobveznice od milijardu eura

25.02.2015 u 12:17

Bionic
Reading

Hrvatska je angažirala četiri banke - Barclays, Erste Group, JPMorgan i UniCredit - kao aranžere novog izdanja euroobveznica, objavila je u srijedu agencija Reuters

Hrvatski predstavnici razgovarat će se investitorima u Londonu 2. ožujka, a u Njemačkoj 3. ožujka, prenosi Reuters.

Ministar financija Boris Lalovac još je u prosincu lani najavio izlazak Hrvatske početkom ove godine na inozemno tržište obveznica. Tada je rekao kako se očekuje da će izdanje obveznica biti u vrijednosti od oko milijardu eura, a procijenio je i da bi cijena obveznice mogla biti ispod 3,5 posto.

Analitičari na financijskim tržištima procjenjuju da je dobro vrijeme za zaduživanje, s obzirom da je Europska središnja banka najavila daljnje labavljenje monetarne politike, što znači da bi cijena novca na europskim financijskim tržištima mogla dodatno pasti.

Hrvatska je zadnji put izašla na međunarodno tržište obveznica u svibnju 2014. godine. Tada je prikupila 1,25 milijardi eura izdanjem obveznice s rokom dospijeća 2022. godine i prinosom nešto višim od četiri posto.

Agencije Fitch i Standard & Poor's drže kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na BB, dok ga Moody's drži jedan stupanj više, na Ba1. Kod sve tri agencije rejting je u neinvesticijkom ili špekulativnom području.